Kinyit a bazilika

Kedves Barátaink, Híveink!

Nagy örömmel tudatjuk, hogy Pünkösd vasárnapján korlátozásokkal, de megnyitjuk a Szent Márton-bazilikát. Délelőtt 10 órától a pannonhalmi szerzetesközösség már a hívek közösségével együtt ünnepli a konventmisében a Szentlélek kiáradását.

A járványügyi korlátozások miatt egyszerre sajnos csak 40 főt tudunk beengedni és biztonságosan leültetni. A hívők a padok szintjén, a plánum lépcsőjéig foglalhatják el helyüket.

A szentmise rendjére ugyanazok a biztonsági szabályok érvényesek, mint a korábban kiadott egyházmegyei szabályozásunkban. Tételesen:

A 65 év feletti és a bármely okból fokozottan veszélyeztetett híveket saját egészségük védelme érdekében arra kérjük, hogy még ne jöjjenek a szentmisére. Otthonukban imádkozva szenteljék meg a vasárnapot. A bazilikából közvetített misét a Főapátság Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/pannonhalmaelmeny/,

és YouTube-csatornáján:

https://www.youtube.com/channel/UCy_PI1erbAloqeLtempKPTg élőben lehet követni.

A szertartások alatt a hívek viseljenek a szájat és orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő). A főcelebráns, illetve az áldoztató az áldoztatáskor maszkot visel.

A templomba érkezéskor mindenki fertőtlenítse a kezét fertőtlenítőszer használatával.

A padokban 2 méter távolságban úgy kell elhelyezkedni, hogy csak minden második padban vagy széksorban foglaljunk helyet, (kivéve az egy háztartásban élő családtagok). Amennyiben a templom így megtelne, a későn érkezőket arra kérjük, hogy már ne menjenek be a templomba.

A szentmiséken továbbra is elhagyjuk a szenteltvíz használatát, az oltárcsókot, a békeköszöntést, illetve a kézfogást.

Továbbra is egy szín alatt, kézbe áldoztatunk.

A perselyadományok gyűjtésére a kijáratnál helyezzünk el kosarat.

Gyóntatás a 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

A szertartások után fertőtlenítjük a padokat, a kilincseket, és gondosan szellőztetünk.

Cirill főapát úr rendelkezése értelmében a Területi Főapátságban továbbra is érvényben van a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés.