Orgonahangverseny Szent István király ünnepén

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika
Időpont: 2021. augusztus 20., 15:30
Fellépő: Szamosi Szabolcs orgonaművész

Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertezett Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, Európa sok országában de az USA-ban is. Elsőként Pannonhalmán találkozott az orgonával, majd Salzburgban szerzett orgonaművészi, orgonatanári és egyházkarnagyi diplomát. Munkája elismeréseként az osztrák kultuszminisztertől Würdigungspreis -t, a pécsi megyéspüspöktől kitüntetést, a kulturális kormányzattól pedig Liszt díjat kapott.
Rendszeresen koncertezik több szimfonikus- és kamarazenekarral, közreműködőként és szólistaként is. Számtalan izgalmas zenei ötletét valósította meg hangversenyein. Sokféle hangszerrel játszott már együtt. A dzsesszel és annak karakteres hangszerével, a szaxofonnal társítva az orgonát, Dés Lászlóval koncertezett Magyarország számos pontján. Sebestyén Mártával megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, a távolabbi zenei területek közös pontjait megtalálva és egymásra építkezve hoztak létre egy sikeres koncertsorozatot.
Megálmodott, majd létrehozott egy „hang-tér-kép”-et Sigmund Groven norvég szájharmonika-művésszel, amelyhez mindkét művész zenei érzékenységére és alázatára szükség volt, hogy csak párat említsünk a hangszerpárosítások közül. Hatalmas energiákat mozgat meg instrumentális játékával. Minden koncertjén újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára. Improvizációiba beleszövi zenei talentumait, amelyekből nem hiányozhat a lendület, a magabiztos hangszerkezelés, az érzelmek sokszínűsége. Merészen használja az orgona „színeit”. Számos új zenei sorozat elindítója, nevéhez fűződik a Con Spirito egyházzenei fesztivál, az ország több, mint 100 pontján megvalósuló OrgonaPont sorozat, de ő álmodta meg a mára különleges népszerűségnek örvendő „Orgonák éjszakája” programsort is.
Több mint húsz éve a Pécsi Bazilika karnagya, 1994 és 2013 között orgonistaként és zenei vezetőként is dolgozott itt. Jelenleg a Szegedi Dóm zeneigazgatója.

Műsor:

  • Vivaldi-J.S. Bach: a moll concerto
  • J.S. Bach: Lieber Jesu wir sind hier BWV 723
  • Anonimus: Choreae Hungaricae
  • Improvizáció Szent István napra
  • Liszt: Ave Maria
  • Rachmaninoff: cisz moll prelude
  • Léon Boellmann: Gótikus szvit

Belépőjegyek: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Jegyvásárlás: https://pannonhalmifoapatsag.hu/ph-esemenyek/orgonahangverseny-szent-istvan-kiraly-unnepen_2021/

A jegy megvásárlója tudomásul veszi, hogy a programok kizárólag a mindenkori hatályban lévő jogszabályok betartásával látogathatók, különös tekintettel a járványügyi rendelkezésekre.

A rendezvényről képfelvétel készül. A jegy megvásárlásával hozzájárul, hogy mint a rendezvény résztvevőjéről videó- és/vagy képfelvétel készülhet a program teljes területén és ideje alatt, melyet a szervező promóciós célokra felhasználhat.

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.