Orgonatúra a Pannonhalmi Főapátságban

Az év legrövidebb éjjelén, a Múzeumok éjszakáján különleges orgonatúrára várjuk a látogatókat. A résztvevőket titkos helyeken is átívelő útvonalon Dejcsics Konrád atya, kulturális igazgató és Kiss Zsolt orgonaművész vezeti végig.

Konrád atya szakértő bevezetője után a túra első állomásaként  Kiss Zsolt, a bazilika karnagya megszólaltja az orgonákat. A szerzetesti templomban valójában több orgona is található, az egyik közülük a nagyorgona, amelyet a liturgiák mellett a nagy hagyományú főapátsági orgonahangversenyeken használnak, a másik a kisebb méretű, úgynevezett portatív orgona, vagy "szentélyorgona". Ez utóbbi három funkciót is ellát: alátámasztja a liturgiát, alkalmas hangversenyek létrehozására, és felváltva együtt zenélhet a nagyorgonával.

A  különleges alkalmon a résztvevők a hétköznapi látogatóktól elzárt terekbe is betekintést nyerhetnek, láthatják például a templom nagyorgonája mögötti stallumot, valamint a Gyilokfolyosót, amely a szerzetesközösség legkorábbi, kőből készült hálóterme volt. Ez a hely nagyon fontos szerepet töltött be a történelmi időkben, mert lőréseivel megvédte Pannonhalmát a tatárjárástól. Megtudhatjuk azt is, hogy a főapátságnak összesen 5 harangja van, de ezek egyszerre sosem szólalnak meg, valamint, hogy a mondás szerint Pannonhalma ezer éve kortárs, hiszen minden korban hozzáépítették azt, amire lehetőségük volt.

Az esemény kuriózuma, hogy szem és fültanúivá válhatunk, miként újult meg az 1750-ben épült Martin Podkonicky-orgona, amely végső helyét a Főkönyvtárban nyerte el. Az orgona nyolc hónapig tartó felújítási munkáit a Magyar Nemzeti Bank támogatásával Homolya Dávid orgonaszakértő és Bors László újtusnádi (Tuşnadu Nou/Románia) orgonaépítő mester végezte. Hazánkban néhány hasonló méretű, kivitelű hangszer még található és liturgiák alkalmával használják is, de muzeális körülmények között ez az orgona egyedülálló.

A Pannonhalmi Főapátság Kulturális Igazgatósága 2021-ben egy „17–19. századi kutatóprogramot” indított el, amelynek részeként Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagyának szakmai közreműködésével megindult annak az orgonagyűjteménynek a felmérése is, amelyet Dr. Szigeti Kilián szerzetes hozott létre. Ennek az volt a célja, hogy megmentse és tanulmányozhatóvá tegye a XVIII-XIX. századi magyarországi orgonaépítészet olyan emlékeit, amelyek eredeti helyükön már nem feleltek meg feladatuknak, és ezért a pusztulás veszélye fenyegette azokat. A gyűjtemény három pozitív orgonából, játszóasztalból, fúvószerkezetekből és további alkatrészekből állt.

 

2022. június 25., szombat 19:00

Program:
19:00 Vesperás a Szent Márton-bazilikában
19:30-21:00 Orgonatúra
Szent Márton-bazilika: nagy orgona és portatív orgona
Káptalanterem: barokk orgona és gyakorló orgona
Gyilokfolyosó: harmóniumok
Főkönyvtár: Podkonicky-orgona
zárásként: rosé-s koccintás a Főkapu melletti árkádok alatt

Gyülekező a Főkapu előtt 18:50 órakor

Részvételi díj: 4000 Ft/fő

Online jegyvásárlás: Orgonatúra jegyvásárlás

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu

MEGÚJULÁS 2022

A szereplő-és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.