Szent terek az életünkben, életünk a szent terekben – különleges lelkigyakorlat Pannonhalmán

A Szent Márton-bazilika 800 év spiritualitását rejtő falai, a diákkápolna otthonossága és az erdei kápolna tapinthatóvá váló csendje. Érzések, élmények, hangulatok, amelyeket Pannonhalma szakrális tereiben tapasztalhatunk. Ha tudatosan figyelünk, megélhetjük, hogy maga Isten szól hozzánk környezetünkön keresztül. Ennek megtapasztalására, és az Úrral való találkozásra hívjuk most Önöket is augusztus 23-25. között a Főapátságba. „Mert a hely, amelyen állsz, szent föld – úton élettereink megszentelése felé” elnevezésű lelkigyakorlatra a jelentkezéseket 2021. augusztus 12-ig várjuk.

“A liturgikus tér nyomot hagy a hiten, és fordítva, a térforma sok mindent elárul a hitről. Pannonhalma pedig különösen is alkalmas arra, hogy a szent tereket bejárjuk és megtapasztaljuk, megtapasztaltassuk" – vallja Fülöp testvér. A háromnapos lelkigyakorlaton a bencés szerzetes és egykori pannonhalmi diáktársa, az építészként dolgozó Meszes Márton vezetésével olyan helyekre is bebocsátást nyernek a résztvevők, amelyeket egyébként a turisták nem látogathatnak. Ilyen például a Szent Márton-bazilika szentélye, vagy épp a gimnázium diákkápolnája, amely mindkettőjükre nagy hatással volt.

„Mai napig emlékszem a diákkápolna áttetsző üvegablakaira. Sokszor imádkoztam ott. Nagyon szerettem” – meséli Márton. „Az utolsó években reggelente én is mindig feljártam oda” – teszi hozzá Fülöp testvér. „Mindig egyfajta otthonosságra leltem a kápolnában. Bár sokszor nem csak egyedül voltam, mégsem éreztem azt, hogy zavarnánk egymást a társakkal” – eleveníti fel az emléket.

Mártonra a pannonhalmi, Cseider-völgyi Szent Jakab zarándokház erdei kápolnája is nagy hatással volt, és nem csak rá. Még egyetemistaként szakmai kiránduláson járt ott. „Már sötétedett, amikor páran elmentünk a kápolnához, és szótlanul ültünk egymás mellett. Kívülről beszélgetésfoszlányok szűrődtek be, de amint a kápolnához értek, kivétel nélkül elhalkultak. Mindenki elcsendesedve lépett be, pedig az épületen nincsenek szimbólumok – még kereszt sem –, amelyek tudatnák, hogy szent helyen járunk” – mondja.

„Számomra a bazilika is egy nagyon kedves hely. Lehet azért, mert idegenvezető is vagyok” – veszi át a szót Fülöp testvér. „Bár van még számomra ismeretlen szeglete a templomunknak, sok időt töltök ott, naponta háromszor imádkozom a bazilikában a szerzetesközösséggel. Az azonban mindig megrendültség érzéssel tölt el, hogy mások, hogyan élik meg ezt a teret” – teszi hozzá. Pár éve például néhány vendég, akik saját bevallásuk szerint nem voltak hívők, eltöltöttek egy imádságot a bazilikában a szerzetesközösséggel, majd hosszan beszélgettünk arról, hogy mennyire megragadta őket a hely. „Bár Istenkeresésükben bizonytalanabbak voltak, mégis azt érezték, hogy otthonra tudnak találni ebben a térben.”

Az augusztusi lelkigyakorlaton Fülöp testvér és Márton pont ezeken, az általuk is megtapasztalható tereken vezetik végig a résztvevőket. Úgy, hogy tudatosan megélhessék mindazt a spiritualitást, amit a több száz éves falak nyújtanak, vagy épp az arborétumi labirintus, amelyen járva mindig újabb és újabb arcát mutatja a táj. A szervezők meggyőződése, hogy Pannonhalma szakrális tereit megtapasztalva inspirációt, akár konkrét ötleteket tudnak gyűjteni a résztvevők ahhoz, hogy mindennapi tereiket – otthonukat, kapcsolataikat, imádságaikat – egyre tudatosabban, Isten megszentelő jelenlétében tudják megtapasztalni.

„Ha turistaként elmegyünk egy templomba, akkor általában tüzetesen megnézzük a szobrokat, freskókat, érdeklődve hallgatjuk az idegenvezetést. Mondhatni turisztikai látványosságként sokkal jobban megismerjük és magunkénak érezzük Isten házát, mint amikor a liturgián vagyunk. A szentmisén, amely a keresztény élet csúcsa és forrása olyan, mintha közömbös lenne a tér, pedig nagyon is hatással van ránk” – mesél tapasztalatairól Fülöp testvér. Éppen ezért azt szeretnék, ha a lelkigyakorlat nem érne véget Pannonhalmán. Arra bátorítanak mindenkit, hogy hazatérve is figyeljenek az őket körülvevő szakrális térre, mert az hitük alakulását is befolyásolja.

 

Ha Ön is szeretné saját életében tudatosan megélni és megtapasztalni a szent tereket, jelentkezzen 2021. augusztus 12-ig. A lelkigyakorlatról és jelentkezés módjáról bővebb információt itt találnak:

 

"Mert a hely, amelyen állsz, szent föld" – úton élettereink megszentelése felé