A Purcell kórus és az Orfeo Zenekar koncertje

Időpont: 2021. szeptember 03. 19:30

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Előadók:
Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

Olivia Doray – szoprán
Szutrély Katalin – szoprán
Cyrille Dubois – tenor
Mathias Vidal – tenor
David Witczak – bariton
vezényel: Vashegyi György

Műsor:
„Gervais: nagy motetták – első előadások a 17-18. század óta”

Charles-Hubert GERVAIS (1671-1744):
Gervais: Judica me Deus
Gervais: Omnes gentes, plaudite manibus
Gervais: Exaudi Deus orationem meam
SZÜNET
Gervais: O filii et filiae
Gervais: Usquequo Domine
Gervais: Te Deum laudamus

Charles-Hubert Gervais (1671–1744) egyike azon 18. század elején élt kiemelkedő francia zeneszerzőknek, akiket a francia és olasz zenei stílus ötvözésére törekvő „goûts réunis” (újraegyesített/kevert ízlés) szellemi áramlata inspirált. 1722-től kezdődően – amikor XV. Lajos visszatér Versailles-ba – a Királyi Kápolna másodkarnagya is volt, s e posztot egészen 1744-es haláláig betöltötte. Gervais neve a korral foglalkozó zenetudósok számára főleg egyházzenei szerzőként ismert: számos kis és nagy motetta maradt fenn tőle, melyeket Párizs vagy az udvar számára írt. A grand motet, vagyis a zenekart, kórust és szólistákat is felvonultató „nagy motetta” a francia barokk emblematikus műfaja. Ezek a nagyszabású zsoltárfeldolgozások nem kötődnek szorosan a liturgiához, sokszor világi helyszíneken, például a híres párizsi Concert Spirituel koncertsorozat keretében adták elő őket, azonban a zeneszerzők számára az számított a legnagyobb dicsőségnek, ha a Versailles-i Királyi Kápolnában is megszólalhatott az alkotásuk. Gervais e hat nagy motettája ma először hangzik el a 17-18. század óta, a modern kori kottakiadást kifejezetten erre az alkalomra készítette el Pintér Ágnes a Versailles-i Barokk Zenei Központ szakmai támogatásával. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György irányításával 2018-ban már lemezre vette Gervais Hypermnestre című operáját, most e hat nagy motettát is hangfelvételen rögzítik világhírű szólisták közreműködésével, melynek felvétele várhatóan 2022-ben jelenik meg a Glossa Music gondozásában.

Belépőjegy: 4.400 Ft

Jegyvásárlás: https://jegymester.hu/production/551644/orfeo-zenekar-es-purcell-korus/55002214

A hangverseny kizárólag a mindenkori hatályban lévő jogszabályok betartásával látogatható, különös tekintettel a járványügyi rendelkezésekre.

A koncerten lemezfelvétel készül, a jegy megvásárlásával hozzájárul, hogy mint a rendezvény résztvevőjéről videó- és/vagy képfelvétel készül, melyet a szervező promóciós célokra felhasználhat.

További információ:
Tricollis Foglalási Központ
Tel: (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu

EMLÉKEZET 2021

Támogató: