Bach-kantáták a Nagyböjti koncertsorozaton

Bach szólóhegedűre írt darabjai után a mester kantátái csendülnek fel a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozatán. 2022. március 18-án, pénteken a zeneszerző örökségének világszínvonalú őrzője, a Lutheránia Énekkar lép fel a Szent Márton-bazilikában, Kamp Salamon vezetésével. A hangversenyen olyan neves szólisták működnek közre, mint Tőkési Emese, Lőkösházi Mária, Jekl László és Megyesi Zoltán.

A világhírű hegedűművész Midori Seiler nyitotta a Pannonhalmi Főaptáság Nagyböjti koncertsorozatát, március 4-én. A japán-bajor művész különös érzékenységgel nyúlt Bach nagyon is személyes hangvételű, szólóhegedűre írt darabjaihoz. Az est első részében a d-moll partita BWV 1004/2, majd a C-dúr szonáta BWV 1005/3 szólalt meg. Midori Seiler virtuozitása, és az egész templomot betöltő, mélyen megérintő játéka igazán emelkedett légkört teremtett Szent Márton hegyén.

Minden bizonnyal a március 18-i hangverseny is felemelő élményt nyújt majd a hallgatóságnak. A szólóhangszer után, ezúttal vokális művek szerepelnek a repertoárban. Bach kantátáit az 1904-ben alapított Lutheránia Énekkar adja elő, amelynek évtizedek óta Kamp Salamon a karnagya. Az együttes Bach egyházi zenéjének egyik legprofesszionálisabb képviselője. Kantátáit is  évek óta tűzi műsorra és mutatja be az énekkar.

„Pannonhalma egyik védjegye az ökumenikus látásmód. A Nagyböjti koncertsorozatba evangélikus énekkart, művészeket meghívni nagyon szép gesztus. A nyitottságról és befogadásról tanúskodik” – mondja Erdődy Orsolya a Főapátság zenei főtanácsadója.  A Lutheránia – ahogy saját magukról írják – szolgáló közösség, amely bár egyre több meghívást kap, elsősorban a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki székhelyének, a Deák téri evangélikus templomhoz, a gyülekezethez és annak istentiszteleti, ünnepi alkalmaihoz kötődik. Mindemellett az együttes örömmel vállalta a pannonhalmi szerzetesközösség felkérését.

A március 18-i koncerten négy kiváló szólista – Tőkési Emese, Lőkösházi Mária, Jekl László és Megyesi Zoltán – működik közre. „Mind a négyen nagyon sokféle stílusban énekelnek – operától kezdve a dalesteken át – több korszakot és műfajt tartanak repertoáron” – fejti ki Orsolya. Majd hozzáteszi, hogy a kórus mellett a négy szólista is rendszeresen és magas színvonalon adja elő Bach kantátáinak szóló áriáit; e művek szorosan beépülnek repertoárjukba.

Tovább a Nagyböjti koncertsorozatra