Nagyböjti koncertsorozat 2022

A Pannonhalmi Főapátság 2022-es megújulás kulturális évadának első kiemelt eseménye a Nagyböjti koncertsorozat. A Húsvéti Szent Három napra történő testi-lelki felkészülést, a Szent Márton-bazilika és a Főapátsági Könyvtár falai között felcsendülő ritkán hallható barokk zeneművek teszik teljessé. A három koncertből álló sorozat vendégművészei Midori Seiler, világhírű hegedűművész, a Lutheránia Énekkar Kamp Salamon vezetésével, valamint Lesták Bedő Eszter hegedűművész és Kiss Zsolt orgonaművész. A zenei kuriózumokat felvonultató sorozat zárókoncertje egy ünnepi esemény is egyben. Ekkor kerül bemutatásra az 1750 körül épült és az elmúlt évben teljes rekonstrukción átesett Martin Podkoniczky-orgona, amellyel a Pannonhalmi Főapátság egy újabb értéket mentett meg és mutat be az utókor számára.

2022. március 04., péntek 19:00 - Midori Seiler

2022. március 04., péntek 19:00

Midori Seiler hegedűművész szólókoncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika
J. S. Bach: d-moll partita szólóhegedűre Nr. 2 BWV 1004
J. S. Bach: C-dúr szonáta szólóhegedűre Nr. 3 BWV 1005

Belépőjegy: 3500 Ft

Felhívjuk kedves figyelmüket, hogy a résztvevők beengedése a Főkaputól 18.45-től történik. A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Jegyvásárlás Midori Seiler koncertjére

Ismét Magyarországon köszönthetjük a régizene valódi kiválóságát, Midori Seiler hegedűművészt, aki ezúttal a Pannonhalmi Főapátságban ad koncertet. A japán-bajor származású virtuóz művész a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesének régi ismerőse, hiszen korábban már több ízben szólaltatta meg velük művészeti vezetőként Bach műveit a fővárosban.

Midori Seiler

Salzburgban nőtt fel, majd zenei tanulmányai Bázelbe, Londonba és Berlinbe vezették. Midori Seiler azon kevés szakemberek egyike, akik otthonosan mozognak a különböző korszakokban: barokk hegedűversenyek – különböző barokk együttesek szólistájaként – éppúgy a repertoárja részét képezik, mint Mendelssohn és Beethoven klasszikus/romantikus hegedűversenyei. Mesterkurzusait többek között Zürichben és Kölnben tartotta. A salzburgi Mozarteum Egyetem professzori állását követően 2017-ben professzorként tért vissza a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. 2015-ben Midori Seiler kapta meg a Szász Mozart-díjat, amellyel „Wolfgang Amadeus Mozart életműve érdekében kifejtett felelősségteljes művészi és pedagógiai tevékenységéért” tüntették ki.

2022. március 18., péntek 19:00 - A Lutheránia Énekkar koncertje

2022. március 18., péntek 19:00

A Lutheránia Énekkar koncertje

Közreműködik: Bakos Kornélia, Subedi Anna, Jekl László, Megyesi Zoltán,
Vezényel: Kamp Salamon
Helyszín: Szent Márton-bazilika
J.S. Bach: Erhalt uns Herr bei deinem Wort BWV 126
J.S. Bach: Herr Jesu Christ, wah'r Mensch und Gott BWV 127 
J.S. Bach: Jauchzett Gott in allen Landen! BWV 51

Jegyár: 3500 Ft

Jegyvásárlás a Lutheránia Énekkar koncertjére

Lutheránia Énekkar

A Lutheránia a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki székhelyének, a Deák téri evangélikus templomnak, 1904-ben alapított együttese. Tevékenységének középpontjában Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása áll. A Lutheránia nem koncertező együttes, hanem szolgáló közösség, szorosan kötődik a Deák téri evangélikus gyülekezethez és a templomhoz, annak istentiszteleti és ünnepi alkalmaihoz. Ezen felül örömmel tesz eleget más közösségek meghívásának is, ezúttal a Pannonhalmi Főapátság bencés szerzetesközösségének felkérésére mondott igent.

Dr. Kamp Salamon

A pécsit tudományegyetemen és a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát. 1987 óta a Lutheránia Ének- és Zenekar karnagya. 1998-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház országos zeneigazgatóvá nevezte ki. A Budapesti Bach Hét megalapítója, melynek máig művészeti vezetője. Több szemináriumot és mesterkurzust szervezett Anna Reynolds-szal és Helmuth Rillinggel. Megalapítója és elnökségi tagja az 1992-ben életre hívott Magyar Bach Társaságnak, melynek jelenleg elnöke. 2014-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Számos díja mellett 2017-ben Kossuth-díjat kapott.

2022. április 1., péntek 19:00 - Lesták-Bedő Eszter és Kiss Zsolt koncertje

2022. április 01., péntek 19:00

Lesták-Bedő Eszter és Kiss Zsolt koncertje

Bemutatkozik a felújított XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona

Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár
Francesco Maria Veracini:
d-moll szonáta
Dietrich Buxtehude:
Canzonetta in a BuxWV 225
Canzonetta in d BuxWV 168
Canzonetta in G BuxWV 172
Johann Sebastian Bach:
Adagio és Presto a g-moll szólószonátából BWV 1001
F-dúr prelúdium és fúga BWV 901
O Lamm Gottes, unschuldig (ohne BWV)
Jean Baptiste Senallié:
c-moll szonáta Op. 1 No. 5
Domenico Zipoli:
Partita in a minor
Georg Friedrich Händel:
F-dúr szonáta Op. 1 No. 12                                                                   

Minden jegy elkelt!

Lesták-Bedő Eszter

Hegedülni hatévesen kezdett, Király Alice irányítása alatt. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Pichner Teréz növendéke volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán mesterei Kapás Géza, Szabadi Vilmos és Rados Ferenc voltak. Rendszeres résztvevője volt Zsigmondy Dénes, Fenyves Loránd és Rados Ferenc mesterkurzusainak. Hangversenymestere az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekarnak, a Pulzus Vonósnégyes első hegedűse és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze.
Három alkalommal is díjazottja lett a Fesztiválzenekar Végh Sándorról elnevezett versenyének. Rendszeres résztvevője a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak, vendégkoncertmesterként szerepel Pécsett, a Pannon Filharmonikusoknál. Évente számos hangversenyt ad barokk, illetve klasszikus (korhű) hangszeren a BFZ tagjaként és az Anneke Boeke által alapított Ensemble Cantilene együttessel. 2021-ben Brugesben vendég-koncertmestreként lépett fel a Jos van Immerseel által alapított korhű hangszereken játszó Anima Eterna zenekarral.

Kiss Zsolt

Nyolc évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon. Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett. 1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain. Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének-, és orgona tanára, valamint a Pannonhalmi Bazilika karnagya. Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Svájcban, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

Bemutatkozik a felújított XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona

A Pannonhalmi Főapátság értékmentő munkájának eredményeként a meglévő hat orgonához társul egy hetedik, amely a Nagyböjti koncertsorozat utolsó állomásán mutatkozik be a közönségnek. A felújított XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona a kiemelt örökségvédelmi jelentőségű dr. Szigeti Kilián OSB-féle orgonagyűjtemény egyik legértékesebb darabja. A hangszer fő jellemzője a pazar kivitelű aranyozott síptakaró faragások. Az orgonafelújítás során letisztították és feltárták a szekrényét, restaurálták a síptakaró faragást és új koronadíszek készültek hozzá. Reményeink szerint a különleges megjelenésű képzőművészeti alkotás újra eredeti hangján szólalhat meg és tovább öregbítheti a főapátság hírnevét.

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: +36 96 570 191
Email: info@osb.hu
www.pannonhalmifoapatsag.hu

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu

A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Támogató:

Szponzorunk:

 

 

MEGÚJULÁS2022