Pannonhalmi Főapátság

Hagyomány és megújulás kéz a kézben jár

Bach művészete és a kulturális, spirituális évad mottója, a MEGÚJULÁS kíséri végig a Pannonhalmi Főapátság idei zenei programjait.  A 2022. március 4-én, pénteken induló Nagyböjti koncertsorozaton és az augusztusi Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon is olyan világhírű művészek lépnek fel, akik előszeretettel rugaszkodnak el a megszokott előadásmódtól, és újítanak játékukon. A Nagyböjti koncertsorozat első hangversenye, ahol Bach szólóhegedűre írt darabjai szólalnak meg a barokk hegedű világhírű képviselőjének, Midori Seilernek az előadásában, gyönyörű zenei és spirituális élménynek ígérkezik.

Egy szólóhangszernek szentelt est, egy másik alkalom, amelyen vokális művek állnak a középpontban, és egy harmadik, amely művészek különleges együttműködéséből jön létre. Így épül fel már évek óta a Pannonhalmi Főapátság három hangversenyből álló Nagyböjti koncertsorozata. Az idei első alkalmon egy igazán merész, ugyanakkor újszerű „kísérlet” részese lehet a hallgatóság: 2022. március 4-én egyetlenegy barokk hegedű szólal meg a Szent Márton-bazilikában.

Bach szólóhegedűre írt darabjait a barokk hegedű egyik mestere, Midori Seiler adja elő. „Pályafutása során mindig megmutatta, hogy újra tudja értelmezni a hegedűjátékot, és hogy korántsem kell »unalmas hegedülésre« számítaniuk a koncertlátogatóknak. Nem csak virtuozitása miatt, hanem előadás- és gondolkodásmódja miatt is, mindig tud valami újat mutatni” – mondja a Főapátság zenei főtanácsadója. Erdődy Orsolya szerint a barokk zeneszerző, Bach művei pedig nagyon jól illeszkednek az ezeréves falakhoz, a nagyböjthöz és a választott szólóhangszerhez is.

A japán-bajor hegedűművész Salzburgban nőtt fel, majd zenei tanulmányai Bázelbe, Londonba és Berlinbe vezették. Midori Seiler egyebek mellett Zürichben és Kölnben is tartott mesterkurzusokat. Professzora volt a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek, a salzburgi Mozarteum Egyetemnek, majd pedig 2017-ben visszatért Weimarba az egyetemre. 2015-ben megkapta a Szász Mozart-díjat, amellyel „Wolfgang Amadeus Mozart életműve érdekében kifejtett felelősségteljes művészi és pedagógiai tevékenységéért” tüntették ki.

Midori Seiler fellépését követően, március 18-án Kamp Salamon karnagy vezetésével a Lutheránia Énekkar koncertjét hallgathatják meg a látogatók, amelyen szintén Bach művei csendülnek fel. Majd a nagyböjti sorozat záró hangversenyén, április 1-én visszatérünk a hegedűhöz Lesták-Bedő Eszter játékával. A művészhez a pannonhalmi bazilika karnagya, Kiss Zsolt csatlakozik orgonajátékával. Ezen az estén ugyan már nem kizárólagosan, de ismét megszólalnak Bach-darabok, egyszersmind itt mutatkozik be a Főapátság most felújított barokk hangszere, a Podkonicky-orgona.

Orsolya szerint ezekben a viharos időkben, amikor a koronavírus-járvány után az ukrán–orosz háborúval kell szembenéznünk, mindenkinek igazán lélekemelő lehet bekapcsolódni a Nagyböjti koncertsorozatba, amely egyszerre nyújt minőségi zenei és mély spirituális élményt. „A zene – azt gondolom – segít. Gyógyít és megnyugtat. Élőben, személyesen részt venni egy hangversenyen, és hallgatni a zenét felemelő, katartikus élmény.”

Arcus Teporum 2021

Az idei mottót, a megújulást szem előtt tartva – amely köré a Főapátság kulturális és spirituális programjai felépülnek –  először a Nagyböjti koncertsorozaton, majd a nyárvégi Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon is ugyanazon alkotó áll a középpontban. Bach munkássága így gyakorlatilag az egész zenei évadot átszövi. A Keller András művészeti vezető koncepciója alapján felépülő nyári fesztivál hagyományosan a klasszikus művész mellé egy kortárs szerzőt is társít. Ezúttal a korunk reneszánsz művészének is nevezett Lera Auerbachot látja vendégül a Főapátság.

Auerbach nem csak nemzetközileg elismert zeneszerző, de egyben virtuóz zongoraművész és kiváló karnagy is. „Sokan úgy tartják, hogy a mai zeneszerzők és előadóművészek közül ő az egyik legkreatívabb hang a klasszikus, modern zenében” – mondja Orsolya.  2019-ben egyik szerzeményét, az „Arctica” szimfóniát Washingtonban az év legjobb művének választották. Kortárs darabjai izgalmas párosításai lesznek az Arcus Temporum Fesztiválon az olyan jól ismert Bach-alkotásoknak, mint a liturgikus zenemű, a Magnificat, vagy épp a Brandenburgi versenyek.

A monostorba érkező vendégek idén egy gazdag, a hagyományokat ápoló és tiszteletben tartó, mégis lépten-nyomon a megújulást tükröző zenei kínálatból választhatnak. Az évad első hangversenyére, Midori Seiler koncertjére a linkre kattintva válthatnak jegyet.

 

Tovább a nagyböjti koncertsorozatra