Barokk mesterek az Orgonák Éjszakáján Pannonhalmán

Egyedülálló hangversenyre hív a Pannonhalmi Főapátság az Orgonák éjszakáján, 2023. augusztus 5-én. Ritkán hallható, orgonára és hegedűre írt barokk kamaraművek csendülnek fel a Boldogasszony-kápolnában, két kiváló művész – Kiss Zsolt, orgona és Osztrosits Éva, hegedű – együttműködésében. Az esten megtapasztalhatjuk, hogyan is szólt az 1820-as években a kápolna orgonája, hisz a 200 éves hangszert idén tavaszra eredeti állapotába állították vissza, így ugyanazt a barokk hangzásélményt nyújtja, mint két évszázaddal ezelőtt.

Öt barokk zeneszerző darabjai kínálnak elmélyülést az Orgonák Éjszakáján.  A német Johann Jakob Froberger három művét hallhatja a nagyérdemű. Bár a zeneszerző a kor kiválóságának számított, életében mégis mindössze csak két darabja jelent meg. Saját maga korlátozta kéziratai nyilvánosságra hozatalát, és barátaival, pártfogóival osztotta meg csupán azokat. Augusztus 5-én, a pannonhalmi Boldogasszony-kápolnában azonban szabadon élvezheti majd a hallgatóság a szerzőtől kiválasztott négy művet.

Az élmény pedig magával ragadónak ígérkezik, hisz nem csak a művek, hanem az est fő hangszere is a barokk kort idézi. Az 1820-ban készült orgona úgy szólal meg, ahogy azt építője, Elgasz Ferenc megálmodta. A Főapátság értékmentő munkája révén ugyanis idén tavaszra az eredeti terveknek megfelelően újulhatott meg a hangszer. A restaurálás után először játszik közönség előtt a 200 éves barokk orgonán Kiss Zsolt, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya. „Manapság általában a barokk műveket modern hangszereken játsszuk, így művészként is egészen különleges, hogy most korhű hangzásban szólaltathatom meg a darabokat. Bár pontosan nem tudni, hogyan is játszottak akkor, de azért valamiféle képet kapunk elődeink előadásmódjáról.”

Kiss Zsolt partnere az Orgonák Éjszakáján a kiváló hegedűművész Osztrosits Éva lesz. A fiatal tehetség a hangversenyen elhangzó barokk szóló- és kamarakompozíciók mindegyikét igazi remekműnek tartja. A cseh-osztrák zeneszerző, Heinrich Ignaz Franz Biber szóló hegedűre komponált Passacaglia darabja szimbolikus jelentésű a számára. „A 4 hangos passacaglia téma aranyszálként vonul végig a művön, variált és díszített formákban. Ez akaratlanul is az életünk változatos történéseire enged asszociálni, miközben az aranyszál, mint Isten hangja, állandóan jelen van az életünk különböző pillanataiban. Hol erősebben látjuk, hol kevésbé, de a pozitív végkicsengés reményteli jövőképet sugallhat a hallgatója számára.”

Kiss Zsolt és Osztrosits Éva az olasz Francesco Maria Veracini szonátája mellett a flamand komponista, Jean-Baptiste Loeillet 1717-ben megjelent szonátájával várja a közönséget, és természetesen megidézik a kor nagy mesterét, Johann Sebastian Bachot is.

Osztrosits Éva várakozással készül az Orgonák Éjszakájára, mert ahogy mondja, Pannonhalmán mindig óriási élmény találkozni a lelkes, nyitott és befogadó közönséggel. Korábban különböző formációkban, több alkalommal is fellépett a Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiválján, az Arcus Temporumon. „Pannonhalma számomra egy nagyon speciális hely, ahol megnyugodhatok, feltöltődhetek és inspirált állapotba kerülhetek. Valami különös békesség az, ami minden alkalommal átjár, amikor belépek az apátság gyönyörű helyszíneire.”

Ezt élhetik majd át azok is, akik részt vesznek az augusztus 5-i különleges hangversenyen Pannonhalmán, az Orgonák Éjszakáján. A koncert a Pannonhalmi Főapátság több mint ötvenéves múltra visszatekintő orgonahangverseny-sorozatának a része. 2023-ban még további három alkalommal kap főszerepet a hangszerek királynője. Szent István király ünnepén, augusztus 20-án Szabó Imre, a Zene Világnapján Király Csaba, míg Karácsony másnapján, december 26-án Konstantin Reymaier orgonaművész lép fel a jövőre 800 éves Szent Márton-bazilikában.

Bővebb információ és jegyvásárlás