Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha magyarországi látogatásának programja

A Pannonhalmi Főapátság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus, Magyarországi Orthodox Exarchátus közleménye

2023. szeptember 20–25. között a Pannonhalmi Főapátság meghívására hatnapos látogatásra Magyarországra érkezik Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha. Az ortodox egyházak közötti tiszteletbeli elsőséget élvező főpap látogatása történelmi jelentőséggel bír. A patriarcha hat napig tartózkodik hazánkban, ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.

A látogatás programja

Szeptember 20., szerda

15:00    Érkezés, Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér

17:00    Érkezés Pannonhalmára (Pannonhalmi Főapátság, 9090 Pannonhalma, Várkerület 1.)

Szeptember 21., csütörtök

Magánprogram a Pannonhalmi Főapátságban

Szeptember 22., péntek        

10:00    Főelőadás a „Keresd a békét és járj utána!” – Nemzetközi ökumenikus konferencián (Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Díszterem)

18:15    Részvétel az Ökumenikus vesperáson és beszéd (Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika)

Szeptember 23. szombat      

10:00    Találkozás az Ausztriai Metropólia és a Magyarországi Orthodox Exarchátus klérusával

15:20    Látogatás a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostorban Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének 1000., a bencés monostor újraalapításának 25. évfordulóján (8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.)

17:00    Részvétel a bakonybéli szerzetesközösség vesperásán (Bakonybél, Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom)

Szeptember 24. vasárnap

10:00    Isteni Liturgia a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha elnökletével

18:30    Látogatás a budapesti ukrán közösségnél

Szeptember 25. hétfő

10:00    Főelőadás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett „Együtt a közös otthonért” – Ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferencián (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Főépület, Széchenyi Díszterem. 1083 Budapest, Ludovika tér 2.)

12:00    Találkozás a magyar közélet képviselőivel

A délután folyamán hazautazás.

A részvétel a 2023. szeptember 22-i pannonhalmi ökumenikus konferencián (https://pannonhalmifoapatsag.hu/okumenikus-konferencia-2023/) , valamint a 2023. szeptember 25-i budapesti ökumenikus és vallásközi konferencián regisztrációhoz kötött.

A 2023. szeptember 24-i pannonhalmi Isteni Liturgián regisztráció nélkül lehet részt venni.

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha

A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén, mint az ortodox egyházak között a tiszteletbeli elsőbbséget élvező patriarcha.

I. Bartholomaiosz patriarcha legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett Statio Orbison is, amelyet Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon egyszerre volt jelen a nyugati és a keleti egyház vezetője.

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha 1940. február 29-én született a Törökországhoz tartozó, de görögök lakta Imbrosz szigetén. 1991 óta az egyetemes trón betöltője. A középiskolát Isztambulban, azaz az egykori Konstantinápolyban végezte el, majd teológiai diplomát és doktorátust szerzett. 1961 és 1963 között teljesítette kötelező katonai szolgálatát a török hadseregben. 1963. augusztus 13-án szentelték diakónussá. Posztgraduális tanulmányait 1963 és 1968 között a Pápai Gergely Egyetemen folytatta, ahol egyházjogi doktorátust szerzett, közben a svájci Bosseyi Ökumenikus Intézetben és a müncheni egyetemen is folytatott tanulmányokat. 1968-ban visszatért Törökországba, és a hálki teológiai akadémia rektorhelyettese lett. 1969. október 19-én szentelték pappá. 1972-ben Demetriosz patriarcha kinevezte a patriarchai iroda igazgatójának. 1973. december 25-én szentelték püspökké az anatóliai Philadélphia címzetes metropolitájaként, majd 1990-ben khalkédóni metropolita lett. Demetriosz patriarcha halálát követően, 1991. október 22-én választották egyetemes patriarkának.

Őszentsége I. Bartholomaiosz patriarcha többször járt már Magyarországon. 2000-ben a Szent István-bazilika előtt, az ünnepi szentmise keretében hirdette ki azt a bullát, amely szerint Szent István királyunkat a keleti egyházban is szentként tisztelik. Így a nagy egyházszakadás után közel ezer évvel az első magyar király személyében újabb közös szentje lett a katolikus és ortodox egyházaknak. 2014-ben hivatalos látogatásra hazánkba érkezett, hogy aláírják a Magyarországi Orthodox Exarchátust is érintő nemzetközi megállapodást az Egyetemes Patriarchátus és Magyarország között. 2017. augusztus 20-án a magyar kormány képviselői átadták a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus budapesti, Múzeum utcai épületének kulcsait Bartholomaiosz patriarkának. 2021-ben elhelyezte a majdani Ortodox Keresztény Dialógus Központban létesülő templom alapkövét, és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával vendégként részt vett a Ferenc pápa által celebrált záró szentmisén is.

Az államalapítást megelőzően az ősi Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus már kapcsolatot ápolt a magyarsággal, elküldte Szent Hierotheosz püspököt a magyarokhoz a kereszténység terjesztésére. Ez a kapcsolat az államalapítást követően Szent István király munkája által tovább erősödött. Az évszázadok során az Ortodox Egyház nagymértékben járult hozzá Magyarország szellemi és anyagi gyarapodásához.

A konferenciát támogatja: