A Jóisten mindig megsegítette, most ő segít másokon – kitüntették a Pannonhalmi Karitász önkéntesét

Caritas Hungarica-díjjal tüntették ki idén Honner Lászlónét, a Pannonhalmi Főapátság karitász szervezetének önkéntesét. A 77 éves Erzsi néni tíz éve segíti a rászorulókat. A Katolikus Karitász 2012-ben alapította a díjat, hogy elismerje és értékelje az önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját szerte az országban.

Erzsi néni gyerekkora óta rendszeresen jár templomba. 10 évvel ezelőtt a pannonhalmi plébánián szólították meg, hogy lenne-e kedve önkéntesként segíteni a melegétel osztásban a rászorulók számára. Bár már akkor 67 éves volt azonnal igent mondott és csatlakozott a Pannonhalmi Karitászon belül működő Boldogasszony Karitász Csoporthoz. Majd egyre több mindenbe kapcsolódott be és azóta is, ahol tud önkénteskedik. Ha kell ruhákat válogat, élelmiszercsomagokat állít össze, takarít vagy épp sütit készít a karitász programokra. Mint mondja mindezt azért teszi, mert nagyon együttérez a rászorulókkal.

„Hatan vagyunk testvérek. Édesapám földművelésből tartotta el a családot. Ennünk mindig volt mit, de megéltünk ínséges időket. Szerény körülmények között, de nagy szeretetben nőttünk fel” – meséli. A másokra való odafigyelést a családból hozza. „A testvéreimmel egymást soha el nem hagytuk, ha kellett mindig ott álltunk a másik mellett”. És így van ez a mai napig is, hisz Istennek hála, mindegyik testvére él még.

Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír

„A Jóisten mindig megsegített, amikor kértem. Soha nem gazdagságért, csak a családom egészségéért imádkoztam.” Erzsi néninek egy fia és két unokája van. Ahol tud segít nekik és ők szintén mellette állnak, ahogy az Úr sem hagyta el a legnagyobb bajban sem.

„Unokaöcsém a covid miatt lebénult. Hét hónapig nem tudott felkelni az ágyból. Mondtam neki: »Karcsi, higgyél nekem, majd én kiimádkozlak az ágyból«” Erzsi néni imái pedig meghallgatásra találtak. Rokona, ha bottal is, de már újra jár.

Erzsi néni önkéntes munkáját szintén ez a szeretettel teli gondoskodás, odafordulás jellemzi. Ezért is részesülhetett idén – 37 önkéntessel együtt – a Caritas Hungarica-díjban. Mint mondja nagyon meghatott az elismerés, majd hozzáteszi. „Ez a kitüntetés mindannyiunké, az egész Pannonhalmi Karitász közösségé.”

Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír