Rekordmennyiségű élelmiszert gyűjtött a Pannonhalmi Karitász a rászorulóknak

Három nap, 5 műszak, 40 fő önkéntes kiváló csapatmunkája és áldozatos szolgálata, számtalan vásárló adakozásra megnyílt szíve, és mindezek eredményeként rekordmennyiségű összegyűjtött tartós élelmiszer. Címszavakban így foglalható össze a Pannnonhalmi Karitász november 17-19-e között zajló gyűjtése, amellyel a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójához csatlakozott.

A Pannonhalmi Főapátság jótékonysági szervezete immár 7. alkalommal vett részt az Élelmiszerbank által szervezett karácsonyi áruházi gyűjtésben. A Pannonhalmi Karitász már a kezdetekkor is szép eredményeket ért el, de az utolsó években a pandémia, a háború és infláció – az ársapkás alapélelmiszerekből vásárolható mennyiség maximalizálása – éreztette hatását. Az idei gyűjtésük azonban a több mint 2 tonnás mennyiséggel rekordnak tekinthető!

„Nagyszerű élmény volt ismét megtapasztalni az adakozásra megnyílt, érzékeny szívek jó példáját és az összefogás erejét. Reményteljes látni azt is, ahogy a fiatal családok a kisgyermekeiket az adakozásra nevelik – őket biztatták, hogy hozzák a standhoz az élelmiszeradományukat, amely majd szerényebb körülmények között élő családokhoz, gyermekekhez juttatunk el” – mondja Lőrincz Pál bencés szerzetes, a Pannonhalmi Karitász igazgatója. A gyűjtésből ő is kiveszi a részét, évről-évre segít a szállításban, logisztikában és az anyagmozgatásban. Mint mondja a szervezőmunka oroszlánrészét azonban Szabó Gyöngyi a Pannonhalmi Karitász munkatársa vitte az első kapcsolatfelvételtől, az elszámolásig.

Az akcióhoz minden évben csatlakoznak a Főapátsághoz tartozó plébániák karitász csoportjai is. Hortobágyi Arnold atya, a 4plébánia plébánosa (Lázi, Veszprémvarsány, Ravazd, Bakonypéterd) idén ismét részt vett a gyűjtésben kis csapatával, diákjaival.

A vásárlókat megszólítva, személyes bemutatkozásával, tájékoztatásával nagymértékben hozzájárult a pénteki műszak eredményéhez. Jelenlétével mondhatni evangelizált is.

Binzberger Ákos, pannonhalmi plébános és hitoktató atya, a helyi általános iskola 8. osztályos, bérmálásra készülő diákjait is bevonta a segítő szolgálatba. Bíztatva a fiatalokat arra, hogy a kereszténység nemcsak elmélet, hanem a szeretet tettei is hozzátartoznak. „A diákok nagyon hamar, bátran belerázódtak a feladatba, ügyesek voltak!”

Középiskolások is részt vettek a gyűjtésben, ezzel IKSZ (Iskolai közösségi szolgálat) órákat is teljesíve. Volt köztük olyan, aki tavaly a bérmálásra felkészülés részeként is segített már.

A Gyümölcsoltó Boldogasszony Karitász csoport tagjai, a standnál lévő szolgálat állandó, megbízható oszlopos hátterét adják. A csoportvezető Horváthné Marikával az élen rendszeresen helytállnak nemcsak a gyűjtések alkalmával, hanem bármilyen más Karitász vagy plébániai eseményen is.

Láziból Wéberné Klári és Strausz Erzsi is évről – évre segíti a munkát. A kisbuszos szállításban pedig Pál atya mellett Szita Bánk osb testvér és Arnold atya szintén részt vett, amihez a Főapátság biztosította a hátteret. Zsebedics Zsolt, az önkéntesek fuvarozását vállalta.

Lendvay Balázs és fia, Bonifác  szintén az önkéntesek szállításában vettek rész, valamint az anyagmozgatásban is segédkeztek. Emellett Bonifác a Győri Karitász gyűjtését is segítette.

A gyűjtött élelmiszerek raktározásához Lengyel Tamásné vezetésével, a Családsegítő Intézmény adott helyet. Az ő szakmai ajánlásukkal és közreműködésükkel valósul majd meg a kiosztás még karácsony előtt, a helyi és környékbeli rászoruló családok részére.

A Pannonhalmi Karitász hálás a résztvevőknek és minden önkéntesnek, akik bármi módon hozzájárultak ahhoz, hogy adománygyűjtésük idén is megvalósulhatott, a jó cél érdekében történt közösségi összefogással.

A gyűjtésben részt vettek – a Metro-ban önkéntes szolgálatot teljesítettek:

 A Gyümölcsoltó Boldogasszony Karitász Csoport önkéntesei:

Botló Sándorné Kriszti

Horváth Józsefné Marika, csoportvezető

Jáger Ágnes

Majer Józsefné Viki

Németh Endréné Erika

Németh Istvánné Gizike

Pálfi Jenőné Éva

Steczina Imréné Bori

Sulmann Istvánné Erzsike

Szabó Gyöngyi

Szendi Istvánné Marika

 

Önkéntes segítők Pannonhalmáról:

Lendvay Balázs és fia, Lendvay Bonifác

Lengyel Tamásné Ildikó  – intézményvezető, PTKT Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Takácsné Balogh Marianna

Vastag Endre

Várhelyiné Fehér Márta

 

Önkéntes segítők Láziból:

Hortobágyi Arnold OSB atya

Horváthné Volf Mónika

Nyáriné Nagy Anita és lánya, Nyári Sarolta

Piltmann Dóra

Wéber Árpádné Klárika és Strausz Erzsi

 

Önkéntes segítő Tarjánpusztáról:

Kálmán Józsefné Lívia

 

Önkéntes diák segítők – Pannonhalmi Szent Benedek Iskola 8. évfolyamából:

Csizmazia Sára

Gayer Máté

Kincses-Pardavi Kristóf

Koller Csenge

Koller Szabolcs

Kovács Gábor Leon

Vasi Fodor Bence

 

Önkéntes középiskolás diákok, akik IKSZ órákat is teljesítettek részvételükkel:

Karácsony Liza

Karikás Dominik

Kiss Vivien

Takács Larina

 

Az önkéntes segítők fuvarozásában sofőrként részt vállaltak, szállítottak:

Hortobágyi Arnold OSB atya

Hunyady István

Lendvay Balázs

Lőrincz J. Pál OSB atya, Karitász igazgató

Szabó Gyöngyi

Szita Bánk OSB

Vastag Endre

Zsebedics Zsolt

 

A Magyar Élelmiszerbank sajtóközleménye az országos gyűjtésről