„Egymást tesszük valakivé” – Családnap

Megerősítő, gazdagító, reménykeltő és megmosolyogtató előadások a felnőtteknek, élményekkel teli foglalkozások a gyerekeknek. Röviden így lehetne összefoglalni a Pannonhalmi Területi Főapátság Családnapját, amelyet 2023. május 27-én tartottak Győrszentivánon. Ahogy azt Cirill főapát hangsúlyozta: „egymást tesszük valakivé egy kapcsolatban.” Erre az alapigazságra világítottak rá az előadók is, akik tanúságtételeiken keresztül megmutatták, hogy ők is hasonló kihívásokkal, nehézségekkel és örömökkel szembesülnek, mint a házaspárok többsége.

Egy mindenkit megnevettető Churchill-anekdotával kezdte köszöntőjét Cirill főapát. A történet szerint Anglia egykori miniszterelnöke a feleségével sétálgatott egy londoni parkban, amikor egy utcaseprő odalépve hozzájuk kedélyesen elbeszélgetett az asszonnyal. Mikor végül továbbmentek, Churchill kérdésére, hogy honnan ismeri az utcaseprőt, felesége elmondta, hogy tiniként szerelmes volt belé a férfi. Erre férje megjegyezte, hogy ha hozzáment volna, akkor most utcaseprő feleség lenne. Mire az asszony azonnal rávágta: „Tévedsz Drágám, ha én akkor hozzámegyek, most ő lenne a  miniszterelnök.”

„Annyi minden benne van ebben a történetben a családokról” – mondta Cirill atya. Majd hozzátette: „Egy kapcsolat nem arra való, hogy én valamit elvegyek a másiktól a magam számára, hogy én gazdagodjak. Csak úgy fog működni, ha annak szenteljük az életünket, hogy egymást tesszük valakivé, és miközben én arra törekszem, hogy a másikat valakivé tegyem, közben én is gazdagodok.”

Erről a gazdagodásról beszélt Pongráczné Erős Annamária és férje Dr. Pongrácz Attila is. Azt mutatták meg a jelenlévőknek, hogy miként tudnak családjukkal a mai korban is az evangélium szerint élni. Annamari főállású anyaként gondoskodik 6 gyermekükről és ezért jelenleg nem gyakorolja hittanári hivatását. Férje a Széchenyi István Egyetem Tanárképző Karának dékánja, bencés alumni. Mint mondták, életükben nagy szerepet játszanak a szentek és az ő példamutatásuk, amelyet igyekeznek a mindennapjaikban is követni. A győri egyházmegye családbizottságának aktív tagjai. Nagyon fontos számukra a közösség, többféle imacsoportba is járnak és felfedezték, hogy közös karizmájuk a jegyesoktatás. Több településen is tartanak ilyen képzéseket a házasulandóknak.

„Ne féljetek!” – a Szentírásban egyik leggyakrabban előforduló szókapcsolat – volt a címe Soósné Dr. Dezső Zsuzsanna és Dr. Soós Viktor Attila előadásának. Az elmúlt pár évben mintha állandó riadókészültségben élnénk és folyamatosan vijjognának a külső és belső sziréniánk – mondták. „A bátor ember élete nem félelemmentes. Nem férfiatlan, hanem emberi, ha félünk. Jézus is félt, vért izzadt.”

Viktor és Zsuzsa a Schönstatt-mozgalom elkötelezett tagjai 2009 óta. A férj történész, felesége pedig meteorológus, az ELTE adjunktusa. Hat gyermekük született, egyikük halmozottan sérültként és – ahogy ők fogalmaztak – már célba ért, a Jóistennel van, de rendkívül hálásak, hogy rájuk bízta őt a Teremtő. „A merész ember mindenben meglátja Isten tervét, és be is kapcsolódik abba” – vallják. „Személyesen is fontosak vagyunk a Jóistennek és hittel bízhatunk ígéretében: »Ne féljetek, veletek vagyok!«”

Az előadók sorát Uzsayné Dr. Pécsi Rita neveléskutató zárta. Ő az érzelmi intelligenciáról és annak fejlesztéséről beszélt humorral fűszerezve. Ahogy arra rávilágított, a döntéseink többségét érzelmi alapon hozzuk, mert egész agyunkat érzelmi hálózat szövi át. Ez pedig nevelhető. Mint mondta az érzelmi intelligencia azért fontos, hogy mindaz, amit tudunk, működjön is és, hogy házasságunk annyira érzékeny és finoman egymásra hangolt legyen, hogy tudjuk egymást boldoggá tenni és a körülöttünk élők boldogulását szolgálja.  Rita apró trükköket is megosztott az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez.

„Pünkösd nem egy esemény volt, a Lélek, Pünkösd csodája mindannyiunknak szól. A Lélek, Jézus nagy ígérete, aki azt mondja: Jobb nektek, ha elmegyek, mert ha nem mennék, nem jönne el a Lélek” – hangzott el a családnapot záró szentmisén. Titusz atya szavaival élve a Lélek az örökkévaló Istennek egy olyan csodálatos megjelenése közöttünk, ami minden képzeletet felülmúl. Végül arra hívta a családokat, hogy nyissák nagyra a szívüket, hogy nagyon meg tudja ragadni a Lélek és átjárja őket. „Éljünk a Lélek által!” – bátorította búcsúzóul a jelenlévőket.

Fotók: Varga Szabolcs