Életvédő nap és filmvetítés

A Családok Világtalálkozójához kapcsolódóan a Magyar Katolikus Püspöki Kar országos életvédő napot szervez, amelynek része egy filmvetítés. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Pannonhalmi Területi Apátság is. A Váratlan élet című film vetítése pénteken, június 24-én 15:15-kor lesz a Főapátság Dísztermében.

Chuck Konzelman & Cary Solomon: Váratlan élet [Unplanned] (2019, amerikai, magyar szinkronnal, 119 perc)
Korunk egyik legvitatottabb kérdését, az abortuszt mutatja be kendőzetlenül a filmdráma, amely megtörtént eseményeket feldolgozva mutatja be egy nő bámulatos változásának történetét.
A Váratlan élet (Unplanned) eredeti címe utal az amerikai abortuszóriás, a Planned Parenthood (egyszerűen fordítva: tervezett szülőség) nevére, amely az abortuszt mint a családtervezés egyik formáját népszerűsíti és űzi szerte Amerikában. A cégóriás neve mára összefonódott azzal az élénk vitával, amely az abortusz körül bontakozik ki a tengerentúlon, és amely mára egyre komolyabb etikai kérdéseket vet föl a gyermekek korai szexuális életre nevelésével, szülői beleegyezés nélküli abortusz népszerűsítésével vagy éppen az abortált magzatok szerveivel való kereskedéssel kapcsolatban.
Ennek a birodalomnak, az őt kiszolgáló gépezetnek volt a része a film főszereplője, Abby Johnson, aki valós, élő személy. Az ő életéről, „pálfordulásáról” szól ez az alkotás.
Abby világéletében a bajba jutott nőkön szeretett volna segíteni. A Planned Parenthood legfiatalabb igazgatójaként 22 000 abortuszban segédkezett és számtalan nőnek adott tanácsot. Szenvedélye volt a nők választáshoz való joga, így válhatott az abortuszóriás szóvivőjévé, amin keresztül harcosan kiállt a szívügyét érintő törvények megalkotásában is.
Mindaddig, míg egy nap valami olyat látott, ami mindent megváltoztatott. Látta, mi is történik a színfalak mögött. És onnantól kezdve többé nem tudott hinni abban, ami mellett eddig kardoskodott. Abby Johnson beállt az addig ellenségeiként számontartott 40 Nap az Életért soraiba, és az egyik legmeghatározóbb életpárti felszólaló lett Amerikában.
Unplanned': Bad Drama But Good Propaganda (For the Pro-Life Choir) - Variety