Félre kell tenni „szétszakadt szívünket” – hamvazószerdai ökumenikus bűnbánati liturgia Pannonhalmán

„A békéért imádkozni szétszakadt szívvel nem lehet.” Ezt vallja Konrád atya és vele együtt a teljes pannonhalmi bencés közösség. Éppen ezért most, amikor Ferenc pápa arra szólította fel a keresztényeket, hogy az ukrajnai háború miatt hamvazószerdán böjtöljenek és imádkozzanak a békéért, minden eddiginél aktuálisabb a Pannonhalmi Főapátság ökumenikus bűnbánati liturgiája. „Ahhoz, hogy a békéért imádkozzunk félre kell tenni szétszakadt szívünket, és ez az ökumenében történik meg.”

„Ahhoz, hogy az egyház egységén együtt munkálkodjunk az első lépés az, hogy beismerjük mindannyian hibáztunk – történelmileg és néha egyénileg is. Ennek az eredménye, hogy az egyház szétszakított. Ennek a megvallása azonban azonnal össze is köt. A bűnbánat ökumenikus” – mondja Konrád atya. A Szent Negyven Napot pedig nagyon fontos így kezdeni. Szerinte Ferenc pápa hamvazószerdai felhívásának eleget tenni, azaz a békéért imádkozni csak úgy lehet, ha elismerjük mennyire töredékesek, szerencsétlenek és békétlenek vagyunk. Hamvazószerda pedig ennek az alkalma, amikor nyilvánosan megvalljuk egymásnak, hogy bűnösök vagyunk, nincs bennünk béke, és rászorulunk Isten ajándékára.

Idén lesz harmadik éve, hogy hamvazószerdán ökumenikus bűnbánati liturgiát tart a pannonhalmi bencés szerzetesközösség. Ez a világon egyedülálló: nincs más olyan közösség, ahol a bűnbánat ősi rítusát – hogy hamut szórunk a saját és egymás fejére – katolikusok, reformátusok és evangélikusok együtt végeznék. Vajon, mi az, amitől épp Pannonhalmán válik ennyire jelenvalóvá az ökumenikus kiengesztelődés iránti vágy? – merül fel a kérdés. Konrád atya szerint azért, mert az a hagyomány, amelyben a bencés szerzetesek a zsoltárokat közösségi formában imádkozzák, sokkal régebbi, mint bármilyen szakadás az egyházban. Az ökumenikus liturgiában is ugyanazt imádkozzák, mint minden nap. „Bármelyik felekezet bátran jöhet hozzánk, mert ez a tradíció, az övé is. Egy élő közösség, egy ezerötszáz éves hagyomány fogad be egy másik élő, ötszáz, vagy épp ezer éves hagyománnyal rendelkező közösséget” – fogalmaz. Majd hozzáteszi: „máshol az imádságnak nincs meg az a nyelve, amely ilyen fokban összekötné az embereket, és lefegyverezné az ellenségeskedést.”

A 2022. évi ökumenikus hamvazás március 2-án, 17:30-kor kezdődik a Szent Márton-bazilikában. A liturgián a Pannonhalmi Főapátság vendégeként Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke hirdet igét. A szentmisén a bencés szerzetesközösség tagjai, a testvéregyházak meghívott lelkipásztorai és a bencés gimnázium diákjai vesznek részt. A pandémiás helyzetre való tekintettel az ökumenikus imádságot a főapátság YouTube csatornáján is közvetítjük.

 

Tovább a liturgiaközvetítésre!