Főborászunkat ünnepeljük – Liptai Zsolt az „Év Bortermelője”

A Pannonhalmi Főapátság borai is hirdetik főborászunk, Liptai Zsolt sikerét. Neki ítélték az „Év Bortermelője” díjat 2024-ben. „A főapátsági szőlőbirtok és pincészet nemcsak a pannonhalmi bencések szőlészeti-borászati tradícióinak hiteles őrzője, de Zsolt következetes és tudatos munkája révén a kísérletezés és innováció otthona is lett. Elköteleződés a kompromisszummentes minőség iránt, amelynek alapja a folyamatos jelenlétet és kitartó figyelmet megkövetelő állandó finomhangolás az alkalomszerű drasztikus beavatkozások helyett” – hangzott el a díjátadón.

A magyar borászok legrangosabb hazai kitüntetését a budapesti Hotel Marriottban tartott ünnepélyes gálaebéd keretében adták át még 2025. február 23-án. A Magyar Bor Akadémia a címmel minden esztendőben a díjazott több éven át tartó kiemelkedő szakmai teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét és azok hazai és külföldi sikereit ismeri el.

A borászok Kossuth-díjának is tartott elismerést immár 34. alkalommal ítélték oda. A címre minden évben öt jelöltet állítanak, akiket két különböző ajánlói kör jelöl. Egyet az „Év Bortermelője” díjat korábban elnyert bortermelők neveznek meg.

Fotó: Magyar Bor Akadémia

A további négy jelöltet a Magyar Bor Akadémia (MBA) által felkért szakmai kör választja ki. Ez utóbbi úgy történik, hogy az Akadémia tagjaiból, a magyar szőlészet és borászat nagytekintélyű személyiségeiből, az ágazat országos jelentőségű szakmai, tudományos és érdekképviseleti szervezeteiből, a jelentősebb hazai, a borászat és a borkereskedelem területén tevékenykedő cégekből, a vendéglátásban és gasztronómiában elismert szakemberekből és vállalkozásokból, a szakmai sajtó képviselőiből és szervezeteiből, valamint a Hét Borbírák Rendjének tagjaiból álló legalább 150 fős grémium minden tagja legfeljebb három borászt ajánl a címre. A négy legtöbb ajánlást begyűjtő borász kerül fel az ötös listára a korábbi díjazottak által kiválasztott személy mellé.

Az öt jelölt közül az MBA örökös, rendes, tiszteletbeli és pártoló tagjai, valamint az „Év Bortermelője” választást 1990-ben elindító Hét Borbírák Rendjének hét alapítója szavazza meg a nyertest. Ebből is látszik, hogy már az hatalmas elismerés, ha valaki az ötös listán szerepel. Ahogy azt az MBA elnöke, Koch Csaba a február 23-i ünnepségen elmondta, „mind az öt jelöltnek megvan a végzettsége, a magas szintű szakmai felkészültsége, és természetesen bennük van az emberi képesség is, ami kiemeli őket a középszerűségből”. Majd hozzátette: „kimagaslót alkotni csak a legjobbak tudnak. Az idén jelölést kapott szakemberek képesek erre.”

Fotó: Magyar Bor Akadémia

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát beszédében emlékeztetett, hogy a Pannónia Szent Hegyén 996-ban letelepedett szerzetesek már a kezdetektől foglalkoztak szőlő- és bortermeléssel. A második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. Ennek újjáélesztése pedig Liptai Zsoltnak és mesterének, Gál Tibornak köszönhető. Mint mondta, nagy büszkeség, hogy az „Év Bortermelője” díjat 2024-ben Zsoltnak ítélték.

Nyitrainé Sárdy Diána, az MBA alelnöke a laudációban megemlékezett a borász szakmai életútjának főbb állomásairól. Liptai Zsolt 1975-ben született Ceglédbercelen. A műszaki és pénzügyi területen dolgozó szülei nem kis meglepetésére az általános iskola befejezésekor úgy döntött, kertész lesz. 1993-ban a Damjanich János Gimnázium és Kertészeti Középiskolában végzett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karán kertész szakirányos agrármérnöki diplomát szerzett. Ekkor érdeklődése már a szőlészet és borászat irányába terelődött, és lehetősége nyílt egy másfél éves szőlész-borász képzés elvégzésére, amelynek részeként több hazai, valamint osztrák, német és szlovén üzemben gyakorlati tapasztalatokat gyűjtött. 1997-ben szőlész-borász szakmérnök képesítést szerzett.

Zsolt szakmai életútjának első állomása a Liszt Pincészet volt Szekszárdon, ahol 1997 és 1999 között dolgozott, majd az Egyesült Állomokba jelentkezett egy farmprogramra. Kaliforniában a Napa-völgyben a Cakebread pincészetnél megismerkedett az akkor még messze előttünk járó, tudatos szőlőtermesztési és borászati technológiával. A kulturális és szakmai álomutazás után 2001-ben agrárközgazdász diploma megszerzésével zárta le a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen folytatott tanulmányait.

Ugyanebben az évben csatlakozott Gál Tibor csapatához Egerben. A neves borász hozta el 2002 őszén Pannonhalmára. Ekkor, mint a leendő borászt mutatta be Zsoltot az éppen ülésező tulajdonosi képviselőknek. A fiatal szakember csak a hazafelé vezető úton merte megkérdezni, hogy ez azt jelenti-e, hogy ki van rúgva. Gál Tibor válasza az volt, hogy nem, de ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy ambiciózus fiatalember felépíthessen egy 50 hektáros szőlőbirtokot.

Fotó: Magyar Bor Akadémia

Ahogy a méltatásban elhangzott, „a főapátsági szőlőbirtok és pincészet nemcsak a pannonhalmi bencések szőlészeti-borászati tradícióinak hiteles őrzője, de Zsolt következetes és tudatos munkája révén a kísérletezés és innováció otthona is lett. Elköteleződés a kompromisszummentes minőség iránt, amelynek alapja a folyamatos jelenlétet és kitartó figyelmet megkövetelő állandó finomhangolás az alkalomszerű drasztikus beavatkozások helyett.” Majd hozzátették, hogy Zsolt hitvallása szerint „a múlt értékein alapuló munkát kell, jövőbe tekintve, jelenidőben elvégezni.”

Liptai Zsolt az ünnepségen köszönetét fejezte ki családjának, kollégáinak, hogy minden időben kitartottak mellette. „Bár én állok a színpadon, ám a szőlőnek, a bornak elhivatottságra, elkötelezettségre van szüksége, hiszen a telepítést követően akár három-négy évet kell várni, míg termőre fordul. Majd jön a szüret, s bízunk benne, minden rendben lezajlik. Kóstolunk, figyeljük a borok fejlődését, palackozunk, és várjuk, poharakba töltve hogyan vizsgáznak.”

Fotó: Magyar Bor Akadémia

A díjátadó gálaebéd keretében Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is méltatta a díjazottat. „Liptai Zsolt és a hozzá hasonló szakemberek kezében van a magyar bor jövője. Ez a díj azért is fontos, mert nagyon hosszú munkának az elismerése. Nem elég jó borásznak lenni, hanem mellette közösségépítőnek is kell lenni.”

Zsolt sikerét ebben az évben a főapátsági borok is nyíltan hirdetik. A palackokra ugyanis címke került, amely szerint Liptai Zsolt „Az Év Bortermelője Magyarországon” 2024-ben. A Zsolttal készült interjúnkból pedig az is kiderül, hogy miért mondja mindig azt édesanyja, hogy ő akkor érzi jól magát, ha „koszos”. 

Fotók: Magyar Bor Akadémia