Szüreti borválogatások

Bár a Pannonhalmi Borvidéken már augusztus közepe óta tart, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein csak szeptember második hetében kezdődött az idei szüret. Az érett szőlő megfelelő időben történő betakarítása a birtokon végzett éves munka dicsőítése, a fürtök és bogyók kíméletes feldolgozása pedig a következő esztendőben elérhető bor mennyiségének és minőségének meghatározója. Szőlészeti-borászati mérföldkő tehát egy […]

Tovább olvasom

„A lélek egészségére”

A bor, az ásványvíz, valamint a gyógynövények felhasználásával készült kisüzemi termékek nyomán a sörfőzéssel ismét egy évszázados hagyományokkal bíró vállalkozás innovatív, modern formában való újraélesztésére vállalkozott a Pannonhalmi Főapátság. Átadtuk és Cirill főapát megáldotta a sörfőzdét. Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának […]

Tovább olvasom

Szerkezetkész az Illatmúzeum

A pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének keretében a kivitelezők elérték az 55 százalékos készültségi állapotot. A GINOP GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázat során számtalan új turisztikai elem készül vagy újul meg a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Az A- épület egy új szerkezet került be. A levendulalepárló berendezés elkészült és próbaüzem alatt van. Kisebb átalakítások még folynak […]

Tovább olvasom

Visszajövünk!

Pannonhalma visszavár! Örömmel tájékoztatjuk Vendégeinket, hogy a Pannonhalmi Főapátság is csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség Visszajövünk! kampányához. A kezdeményezés célja a belföldi turizmus újraindítása és a magyar szolgáltatók támogatása azzal, hogy idén nyáron az ország határain belül töltsük el szabadidőnket. A kampány során 2020. június 5. és július 15. között minden apátsági belépőjegy mellé 10% […]

Tovább olvasom

A pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése

A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázati felhívására. A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely szervesen kapcsolódik a meglévő turisztikai kínálathoz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében […]

Tovább olvasom

Új csokikban gyógynövények és borok

A Pannonhalmi Főapátság idén teljeskörűen megújította a csokoládé kínálatát. Szakmai partnerünkkel, a soproni Harrer Csokoládéműhellyel közös munka eredményeként három új, gyógynövényes csokoládét alkottunk. Gyógynövényeink és Pincészetünk borainak házasításából pedig három különleges trüffel született. Pannonhalmára egyszerre jellemző a hagyományok tisztelete és megőrzése mellett az állandó megújulás képessége. Új termékpalettánk létrehozásával olyan hiteles és önazonos termékek kerültek […]

Tovább olvasom

Hemina, Prior, Infusio

Korábbi cikkeinkben már írtunk a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének arculatváltásáról, az új címkék egy részéről és a borkínálat finomhangolásáról. Most a kisebb palackszámú, exkluzívabb tételek arculatát vesszük sorra. Hemina fehér és vörös A Pannonhalmi Főapátság pincészetének nagytestű, komoly beltartalommal bíró házasításai, amelyek gyümölcshangsúlyos aromakészletük miatt mégis jó ivású, lendületes italok. A „hemina” amellett, hogy e fehér- […]

Tovább olvasom

Kakukkfű: nemcsak a hűvösebb időkre

A pannonhalmi gyógynövénykertben termő kakukkfű a Főapátság sok termékében fellelhető, a feszültségoldó teakeverék és lábfürdősó fontos hozzávalója. Előbbi egyaránt nyugtatja meg a testet és a lelket, míg utóbbi az egész szervezetet átmelegítve fokozza a torok és az orrnyálkahártya vérkeringését, így ideális kezdődő meghűlés esetén. Konyhai fűszernövénynek is kiváló, legyen szó különböző húsok pácolásáról, mártások elkészítéséről […]

Tovább olvasom

A monostori gyógyászat igazi titka

Hortobágyi T. Cirill főapát úr a monostori gyógynövénykultúráról tartott előadást a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron. Cikkünk Cirill főapát úr előadásának rövidített, szerkesztett változata.  Napjainkban egyre többen fordulnak bizalommal a természetes gyógymódok és hatóanyagok alkalmazása felé. A Pannonhalmi Főapátság ezt a tendenciát gyógyászati hagyománya felelevenítésével erősíti. Olyan küldetéstudattal teszi mindezt, amelynek célja, […]

Tovább olvasom

Elkezdődött a szüret!

Bár a Pannonhalmi Borvidéken már augusztus eleje óta tart, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein csak szeptember első napjaiban kezdődött az idei szüret. Az érett szőlő megfelelő időben történő betakarítása a birtokon végzett éves munka dicsőítése, a fürtök és bogyók kíméletes feldolgozása pedig a következő esztendőben elérhető bor mennyiségének és minőségének meghatározója. Szőlészeti-borászati mérföldkő tehát egy […]

Tovább olvasom

A nyár ragyogó gyógynövénye – a körömvirág

A körömvirág a Földközi-tenger vidékéről, a mediterrán területről származó fészkes egynyári gyógynövény. Enyhe klímájú területeken szinte egész évben virágzik. Magyar nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Botanikai neve (Calendula) arra utal, hogy több hónapon (canlendis) keresztül virágzik egyfolytában.  Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Már az ókor óta ismert és […]

Tovább olvasom