Szerkezetkész az Illatmúzeum

A pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének keretében a kivitelezők elérték az 55 százalékos készültségi állapotot. A GINOP GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázat során számtalan új turisztikai elem készül vagy újul meg a kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Az A- épület egy új szerkezet került be. A levendulalepárló berendezés elkészült és próbaüzem alatt van. Kisebb átalakítások még folynak az épületben. A tetőtérben felületképzés folyik (vakolás és festés), villamos és gépész javítások folyamatban. Sajnos a belső nyílászárók megrendelése továbbra is csúszik pandémiás helyzet miatt.

A B épületnél, ami szeptembertől az Illatmúzeumnak is helyet ad majd zárófödém, tetőtéri falak, vasbeton szerkezetek készültek el, tehát a szerkezetépítés készen van. A pincében válaszfalazási, vakolási munkák folynak és elkészült a gépész- villamos alapszerelés. A pincében helyezik majd el a szőlőmagprést. A tetőszerkezet fa tartóelemei a pandémia miatt a napokban érkeztek a helyszínre, jövő héten közepén már szerelik. Ehhez az épülethez kapcsolódik egy sátor, amelynek már készül a pontalapozása.

A C-épületben a kazán és gépész szerelés elkészült. A D-épületben pedig – ami maga a Teaház és a gyógynövényes manufaktúra – egy ajtócsere történt

A külső közmű kiépítése folyamatosan zajlik, a Főapátság gazdasági udvarának kazánházából a betápkábelek behúzása is elkészült. Megkezdődtek a külső vasbeton támfalak munkái, és a külső tereprendezés is folyamatos.