Levendulás termékeink

Levendula illóolaj

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében termesztett valódi levendulavirágból, vízgőz-desztilláció során kinyert illóolaj. Nyugtató, stresszoldó, relaxáló, hangulat kiegyenlítő hatása van, az elalvást segíti, oldja a lehangoltságot. Linalil-acetát és linalool hatóanyag tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító, feszültségoldó és gyulladáscsökkentő hatású. A reumás, fájó testrészeket bedörzsölve csökkenti a fájdalmat. A rovarcsípések kellemetlenségeit is enyhíti. Párologtatóban a légterek illatosítására, aromafürdő készítésére, szaunázáshoz és masszázsolajban javasolt a használata. A gasztronómia is alapanyagai közé emelte a nyers vagy szárított levendula virágot, az illóolaját és a lepárlás során keletkező levendula virágvizet. Ez utóbbit szörpök, sütemények, krémek, kekszek, csokoládé, fagylalt készítésére használják.

 

Lavandin illóolaj

A Gyógynövénykertünkben termesztett angol (vagy hibrid) levendulavirág lepárlása során nyert illóolaj. A francia vagy valódi levendulától abban különbözik, hogy erőteljesebb, fűszeresebb, férfiasabb illatú, amely a magas linalool és kámfor tartalmának köszönhető. Tisztaságot, frissességet kölcsönöz használójának. A fürdővízbe öntött pár csepp illóolaj felfrissít. Felső légúti hurutnál inhalálásra, valamint ízületi és izom fájdalmak csökkentésére használható. Rovarriasztó hatása is van, a csípések kellemetlenségeit enyhíti. A háztartásban felmosásra vagy ruhaöblítésre kiváló fertőtlenítő hatása miatt. Az illóolaj színe halványsárgás, halványzöldes, a francia levenduláéra emlékeztető, aromájában kiérezhető a kámfor és a cineol illata.

Levendula tea

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Teájának hangulat kiegyenlítő hatása közismert: nyugtató, stresszoldó célból éppúgy használható, mint frissítő főzetként. Használhatjuk front vagy migrén okozta fejfájás megszüntetésére, enyhítésére is. Külsőleg – például borogatás formájában – égési sérülések, napégés, bőrpír és rovarcsípések gyógyítására, enyhítésére alkalmazható.

Lavandis szappan

A Főapátság kertjében termesztett francia levendula virágainak helyben készült olajából készül.  A Lavandis szappan általános, napi tisztálkodásra szolgál, és minden bőrtípus ápolására ajánlható. A levendula kedvelt, harmóniát és nyugalmat árasztó illatát, a lavandis szappanban az öröm olajának nevezett szicíliai mandarin-esszencia egészít ki. A Lavandis szappan egyik alapanyaga egy gondos válogatás után kiválasztott kis gazdaság extraszűz olívaolaja, amely kiváló bőrápoló tulajdonsággal rendelkezik. Az el nem szappanosodó olaj és egyéb bőrápoló anyag tartalmának köszönhetően használat után lágy, puha érzést hagy a bőrön. Krémes állagú, szép habot fejleszt, ugyanakkor kíméletesen tisztít.

Lavandis kézkrém

A Lavandis kozmetikum család készítményeinek Reisch Elek XVIII. században élt képzett gyógyszerész, pannonhalmi szerzetes gyűjteményében szereplő Pasta pro manibus lavandis elnevezésű receptje adja az alapját. A korabeli irat a kezek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas paszta készítésének módját jegyzi le.

A jelenlegi krém – Zólyomi Zsolt parfümőr kompozícióját követve – szicíliai termőföldekről származó, tiszta mandarin illóolajat tartalmaz. Az öröm olajának is nevezik ezt az esszenciát, és a levendulához hasonló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. A tápláló és hidratáló hatású Lavandis kézkrém esszenciális anyagai pótolják a zsírveszteséget, segítik a nedvesség megtartását, a bőr megújulását, és védekezőképességének megtartását. A kézkrém használata csillapítja a kellemetlen feszülő érzést, a bőrt puhává, bársonyossá teszi és jó állapotban tartja.  A krém jellegzetessége a könnyű textúra, amely használatkor hűs érzést biztosít. Gyorsan, maradéktalanul felszívódik. Használat után bársonyosságot, tartósan ápolt és hidratált bőrérzetet eredményez.

Levendulás fürdősó

A kolostori gyógyászat jól bevált és fontos terápiás eszköze a fürdő. Szent Benedek arról rendelkezik, hogy használatát ajánlják fel a betegeknek, ahányszor hasznukra van. Az főapátsági kertben termesztett francia levendula olajából készített fürdősó használatával a gyógynövény harmonizáló, stressz oldó, nyugtató, és tisztító gyógyhatásai élvezhetők. A levendulás fürdősó legfontosabb összetevői a francia levendula virág illóolaja, mediterrán tengeri só.

Egy fárasztó nap végén nyugtató, harmonizáló és az elalvást könnyítő fürdő készítése céljából 100 g fürdősót oldjon fel egy kádnyi (150 liter) 37 Celsius fokos fürdővízben, majd 10-15 perc fürdés után tiszta vízzel öblítse le magát.

Arcanum gyógynövénykém

A Pannonhalmi Főapátság gyógyászati és gyógynövény ismereti múltjának egyik bizonyítéka Reisch Elek Pannonhalmán élt bencés szerzetes és gyógyszerész rendeléstani kézikönyve. A rendkívül értékes gyűjteményben szerepel az Unguentum confortans membra (a végtagok megerősítésére szolgáló kenőcs) nevű recept, amelyet 2016-ban újra alkottunk. Az eredeti előírat összetett, gyógynövénykivonatokban gazdag alapkenőcsökből áll, amelyek hatóanyagai között megtaláljuk a kolostori gyógyászat gyógynövényeit éppúgy, mint a különleges, manapság ritkán használt illatos kivonatokat, gyantákat és olajokat. A gyógynövényműhelyünkben készülő Arcanum nevű krém (jelentése: csodaszer, titokzatos elixír) összetételének kidolgozása a 18. századi előírat alapján történt.

A gyógynövénykrém legfontosabb összetevői a körömvirág, angol levendula virág (lavandin), zsálya, kakukkfű, nárdus, rozmaring, majoranna, galbanum, benzoe, kamilla, borsmenta, kubebabors és pálmarózsa kivonatok, a ricinus olaj, mandula olaj, sheavaj és a karnauba viasz. A krém összetevői közül az főapátsági kertben terem a lavandin (angol levendula), zsálya, kakukkfű és a körömvirág, és itt történik az esszenciák előállítása is.

A krém 17 gyógyító tulajdonságú növény kivonatát tartalmazza. Az apátság kertjében termő növényeken kívül a benzoé, galbanum és indiai nárdus összetevők a tradicionális gyógyászat különleges bőrápoló tulajdonságokkal és illattal rendelkező, ma már ritkán használt hatóanyagai. A kamilla, majoranna és rozmaring kivonatai fertőtlenítik a bőrt, csillapítják a gyulladást. A borsmenta, a kubeba bors citrusos és a pálmarózsa virágos illatú olajai kellemesen hűsítenek, csillapítják a viszketést. Az édes mandula olaja, a sheavaj és a karnauba pálma viasza segítenek a bőr sérült védőrétegeinek regenerálásában és óvnak a kiszáradástól. A ricinusmag olaja antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segíti a sebek gyógyulását és puhítja, táplálja a bőrt.

Kisebb sérülések, csípések, felszíni égések helyén a megtisztított bőrfelületet borsónyi mennyiségű krémmel 3 óránként kenjük be.

Levendulazsák

A lenvászon zsákocskába csomagolt morzsolt levendulavirág a nyár illatát rejti magában. Kellemes, aromás, virágos illata átjárja a tereket, így kisebb légterek, ruhásszekrények vagy akár az autó illatosítására is ajánljuk. Éjjeliszekrényünkre vagy íróasztalunkra helyezhetjük és alkalmanként megdörzsölve, kellemes illatát érezhetjük. Ajándéktárgyként is különleges.