Minősített könyvtári cím a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárának

A Magyar Kultúra Napja alkalmából minősített könyvtári címmel ismerték el a bencés, a ferences és a piarista rend által alapított és fenntartott Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárát. A miniszteri elismerést 2024. január 22-én Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár adta át a Pannonhalmi Főapátságban rendezett díjátadón. Az ünnepségen több közművelődési és könyvtári szervezet munkáját is elismerték.

 A Kulturális és Innovációs Minisztérium minden évben értékeli azokat a pályázatot benyújtó könyvtárakat és közművelődési szervezeteket, amelyek, magas színvonalú, minőségi munkát végeznek.

Az ünneplő közösséget Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója köszöntette. Konrád atya Szent Benedek regulájának legkorábbi magyar nyelvű fordítását idézve rámutatott, hogy az abban szereplő Bibliotheca szót a szerző, aki egy pannonhalmi szerzetes volt, könyv-tartó házként fordította le. Ez alatt pedig a Szentírást értette. Mint mondta korabeli szövegekből tudjuk, hogy ezeket a szentírási könyveket maguk a szerzetesek másolták. „Az írott és másolt szöveg a szemből vagy a diktált és felolvasott szöveg a fülből bemegy a fejbe, majd a fejből a papírra. És közben átmegy a szíven is.” Majd hozzátette: „A szíven és az elmén átszűrt, a kezünket megjárt szöveget átadni – ezt jelenti a Bibliotheca, a könyvtartó ház munkatársának lenni. És a másik ember szívén átszűrt, a másik ember keze munkájaként kapott szöveget befogadni 40 napon keresztül – ezt jelentette a Bibilotheca, a Szentírás könyvét olvasni.”

Konrád atya kifejtette, hogy a mai világban, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia korában is bíztatást kapunk arra, hogy „a könyvtár, a kultúra munkatársaiként felépítsük a magunk könyv-tartó házát, amelynek szövegei elménk mellett megjárják a szívünket is. És akkor a szívünk bőségéből tudunk másoknak is egy-egy könyvet nyújtani arra az időre, amelyet a valódi olvasással tölt.”

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pannonhalmi Főapátságban tartott díjátadó ünnepségen elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy aligha találhattunk méltóbb helyszínt az ünneplésre, mint a 800 esztendős Pannonhalmi Bazilikát, mely kereszténységünk bástyája. A ma elismert teljesítmények egyúttal közösségi eredmények is: összehangolt munka gyümölcsei. A szaktudás kölcsönös erősítése, az egymás iránti szakmai figyelem, az összefonódó újító gondolatok, a közösen szőtt álmok és a felelős cselekvés metszete. „A kultúra befektetés, megtérülése nem kevesebb, mint a nemzet fennmaradása”– emelte ki ünnepi beszédében az államtitkár.

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Csák János kulturális és innovációs miniszter Közművelődési Minőség Díjat kettő, Minősített Közművelődési Intézmény Címet nyolc közművelődési szervezetnek adományozott. A 2023-ban először meghirdetett Minősített Közösségi Színtér Címet tizennégy önkormányzat képviselője vette át a Pannonhalmi Főapátságban rendezett ünnepélyes díjátadón minőségi közművelődési munkájáért. A miniszter a könyvtári minőség pályázaton elindult könyvtárak közül, Könyvtári Minőségi Díjban egy, Minősített Könyvtár címben tíz könyvtárat részesített, köztük a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárát.

A díjazottak listája ide kattintva megtalálható.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium
Fotók: Kulturális és Innovációs Minisztérium