Orgonahangverseny a Zene Világnapja alkalmából

„MENNYEK KIRÁLYNÉJA”
Mali Katalin és Navratil Andrea koncertje orgonára és énekhangra

Helyszín: Boldogasszony-kápolna (rossz idő esetén Káptalanterem)
Időpont:
2021. október 1. péntek, 19:00

„Zene csak egy van, tiszta és igaz. Mindegy, hogy milyen hangszeren szólaltatja meg valaki,
ha hisz benne és megéli. Amikor a zene megszólal megnyílik számunkra az, ami előttünk
volt, bennünk, fölöttünk és közöttünk van, és utánunk is lesz.
A zene oda röpít minket, ahová mindig is vágytunk, magunkhoz, egymáshoz, az Isten tenyerére.”

A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére rendezett különleges koncertprogramon magyar népdalok és egyházi népénekek, valamint gregorián, középkori, reneszánsz és barokk egyházzenei tételek hangzanak el a két művész finom összhangjában.

Hogyan talált egymásra az orgonaművész és a népdalénekes?

Navratil Andreát mindig is vonzotta a régizene, a népzene és a klasszikus zene közös gyökereinek keresése. Mali Katalin maga is népzenél, a népdaléneklés szerves része életének. A “Mennyek királynéja”összeállítás e két stílus különleges ötvözete.


Mali Katalin orgonaművész 2001-ben szerzett orgonaművész, -tanár diplomát Ruppert István és Pálúr János növendékeként. Ugyanebben az évben szerzett zeneelmélet diplomát Hegyi Erzsébet osztályában. 2001-2002-ben tanulmányait Münchenben folytatta Franz Lehrndorfer professzornál. 2016-ban zongoratanári mesterdiplomát szerzett a Győrött.
2002-2019 között a Tihanyi Bencés Apátság orgonaművésze. A veszprémi Csermák Antal Zeneiskola orgona és zongoratanára, valamint a tihanyi Bencés Iskola zongora és szolfézstanára, a Veszprémi Érsekség Kántorképzőjének orgonatanára, a Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusának, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc kórus társaság orgonakísérője. Szoros kapcsolatot ápol a magyar népzenét játszó Jánosi együttessel. Közös koncertjeiken bemutatják a töredékekben fennmaradt, rekonstruált magyar reneszánsz és barokk komolyzenét.


Navratil Andrea Liszt-díjas népdalénekes, tanár, mesemondó, ökológus. A Kobzos együttes és a Fonó zenekar mellett az Igriczek együttes tagja, a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak, valamint a Békás banda és a Tallabille zenekarnak meghívott vendégénekese, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felkészítő mestere. Számos népzenei rendezvény és verseny győztese, nívódíjasa. Bezerédj-díj, Bartók emlékdíj, a Magyar Művészetért Díj, valamint Liszt díj tulajdonosa. Előadóművészként megkapta a Természetvédelem nagykövete kitüntetést.

 

Műsor:
Dietrich BUXTEHUDE (1637-1707): F-dúr toccata BuxWV 157
Nagypataki Kyrie
Girolamo FRESCOBALDI (1583-1643): Messa della Madonna – alternatim con canto
gregoriano
Szentséges Szűz Mária – csángó Mária ének
Johann Jakob FROBERGER (1616-1667): Canzona V
Boldogasszony anyánk, Mariam Matrem
Johann PACHELBEL (1653-1706): d-moll prelúdium, fúga és ciacona
Surrexit Christus – Zsigmond-kori töredék

Belépőjegy: 3.000 Ft (felnőtt), 1.500 Ft (diák, nyugdíjas)

Jegyvásárlás: Orgonahangverseny a Zene Világnapja alkalmából 

TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu

Az orgonahangverseny kizárólag a mindenkori hatályban lévő jogszabályok betartásával látogatható, különös tekintettel a járványügyi rendelkezésekre.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.