Pannonhalma is „felköltözött” a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szól a hét a Pannonhalmi Főapátságnál is. Egyrészt házigazdaként fogadtunk a kongresszus jegyében vendégeket a monostorban. Másrészt mi magunk is vendégekké váltunk a budapesti rendezvényeken, ahol kisebb-nagyobb létszámban minden nap jelen vagyunk. Az atyák egy része gyóntat, többen a Szent István Könyvhéten dedikálnak, pénteken Cirill főapát Úr és tizenkét testvér énekelte a laudest. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai és a területi apátság fiataljai részt vettek a Forráspont Ifjúsági Esten, a vasárnapi zárómisére, amit Ferenc pápa tart, pedig bencés közösségünk több mint ötszáz tagja utazik.

Főapátságunk a hozzánk tartozó plébániákkal együtt már évek óta készült a most zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Kiadványok születtek, liturgikus képzéseket tartottunk, diákjaink számos alkalommal vettek részt a fiataloknak szervezett imaesteken és jelen voltunk a készületi konferenciákon is. Ebbe ágyazódott bele a tavalyi kulturális évadunk tematikája, a Vendégségben, végül azonban a kongresszust a pandémia miatt idénre kellett halasztani. „Plébániáink a híveknek már hónapokkal ezelőtt Szentségimádás iskolája néven tartott képzést, ami az oltáriszentségben jelenlévő Jézus megismerésére, a vele való személyes barátságra és kapcsolatra készítette fel a résztvevőket” – mondja Arnold atya. Ő, mint egyházmegyei referens fogta össze a területi apátság tevékenységeit, míg Viszlóné Andrea pannonhalmi egyházmegyei asszisztensként a NEK iroda, a Főapátság, a plébániák és a gimnázium közötti kapcsolattartásért volt felelős – magyarázza.

„A kongresszus mottója, hogy »Találkozz Jézussal«. A fő célkitűzése pedig, hogy istenkapcsolatunkban megújuljunk, elmélyüljünk” – teszi hozzá Imre atya. Majd így folytatja: „bármennyire is tömegrendezvény a kongresszus, amelyre több tízezren mennek, mégis mi bencések azt tapasztaljuk, hogy tud a találkozásokról szólni Pannonhalmán és Budapesten is.” Szeptember első hétvégéjén Márk és Ákos atya voltak a házigazdái annak a szeretetvendégségnek, amelyben rászorulók látogattak el a monostorba Nagydémről. Ez az egyike annak a két településnek, amelyért felelősséget vállalt Főapátságunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjában. Emellett vendégségbe hívtuk egy szociális otthon idős lakóit is, akik egyrészt állapotuk miatt már kevésszer tudnak kimozdulni, másrészt a járvány okán az elmúlt másfél évben szinte teljesen be voltak zárva, ritkán lehetett részük találkozásokban. Néhány nappal ezelőtt pedig a melkita pátriárka, I. József és kísérete látogatott Pannonhalmára.

Szeretetvendégség Pannonhalmán

Budapesten is hasonlóan gazdagító találkozásokat élhet át a közösség – fejti ki Imre atya. Egyik ismerős bukkan fel a másik után, és lép ki ebből a több tízezres arctalan tömegből. „Ezek a pillanatok teszik a találkozások ünnepévé ezt a tömegrendezvényt. Mint amikor a helyi plébános húsvétkor meglátogatta Szent Benedeket, aki azt mondta neki, hogy tudja, hogy húsvét van, mert látogatásával hozta el neki az ünnepet” – mondja az atya. A programokban pedig a Pannonhalmi Bencés Főapátság diákjai, a területi apátság fiataljai és hívei is részt vesznek.

Bencés laudes a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Péntek este százötven fős csapat – köztük gimnáziumunk diákjai – ment a Forráspont elnevezésű ifjúsági estre és a nagykoncertre. Majd a fiúk hazautaztak Pannonhalmára, hogy a hagyományos év eleji rekollekción részt vegyenek. Ezt már Szalai Zsolt prefektus meséli. Mint mondja a máskor három napos lelkigyakorlatot ezúttal a kongresszushoz igazították, vasárnap ugyanis már az összes tanulóval utaznak vissza, hogy ott lehessenek a zárómisén. A háromszáznegyven diákhoz a területi apátságból még mintegy kétszáz hívő csatlakozik. „Azt gondolom, hogy a fiúkban mély nyomot hagy majd, amikor tudatosul bennük, hogy egy történelmi eseménynek lehetnek a részesei, ahol ott van Ferenc pápa, és nem csak a magyar, hanem az egész világegyház” – mondja Zsolt.