Pro Pannonhalma-díj harminc évnyi szolgálatért

Szent Benedek nyári ünnepén, 2022. július 11-én a Pannonhalmi Főapátság Pro Pannonhalma-díjjal tüntette ki Németh Tamásné gazdasági igazgatót. Eta harminc évnyi szolgálata során kialakította és munkatársaival működtette a Főapátság egyre bővülő intézményi hálózatának gazdasági hátterét. „Ezt a díjat most én vehetem át, de együtt értük el, közös munka eredménye” – hangsúlyozta köszönő beszédében. A Főapátság a kitüntetéssel azon külső és belső munkatárait ismeri el, akik a monostor célkitűzéseinek megvalósításában jelentős mértékben, huzamos ideig közreműködtek.

Eta 1992 óta dolgozik a Pannonhalmi Főapátságban, 1995-ben lett gazdasági igazgató. Amellett, hogy munkatársaival együtt kialakította a számviteli rendet és fegyelmet, az elmúlt harminc évben számos beruházás és pályázat pénzügyi részét állította össze, és kezelte az előkészítéstől az elszámolásokig. Egyebek mellett ebben az időszakban épült meg a Viator étterem, a Kosaras-dombi turistafogadó, a gimnázium tornaterme, de az elmúlt három évtized fejlesztései közé tartozik a Szent Jakab zarándokház, vagy épp a Pincészet létrehozása is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Etának azonban nem csak a beruházási szakaszban volt munkája ezekkel a projektekkel, hanem a megvalósított fejlesztések, illetve létrejött új intézmények működtetésének teljes gazdasági hátterét is biztosította. Miközben a technikai változásokat is nyomon követte és alkalmazta, hiszen akkor, amikor dolgozni kezdett a Főapátságban még nem létezett a mai, gazdasági-pénzügyi munkafolyamatokat támogató informatikai rendszer sem. 2018-tól az Oktatási Igazgatóság létrejöttével fő feladata a Főapátság tizenegy oktatási intézményének gazdasági támogatása lett.


Megtiszteltetésnek érezte, hogy nem csak a monostor, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Katolikus Pedagógiai Intézet számviteli rendszerének kialakításában is részt vehetett. A díjátadón felidézte egykori kollégája szavait is, aki mindig arra buzdította, hogy tanuljon, hisz a tudását senki nem veheti el tőle. Ugyanakkor azt is tanácsolta neki, hogy ezt a tudását ossza meg másokkal, mert akkor a két keze helyett egyszerre négy, nyolc vagy még több is lesz. „Én ezt megtapasztalhattam, amit nagyon köszönöm a munkatársaimnak” – mondta.

Ahogy azt Cirill főapát a laudációban hangsúlyozta, Eta életpályája tanúskodik arról, hogy milyen értéke van a stabilitásnak, a gondosan végzett munkának és az erőfeszítéseknek a mai gyorsan változó világban. „Megmutatja, hogy érdemes a Sziklára, Krisztusra építeni otthont, hazát és életet.”