Sportban megélt közösség

Magyarországi bencés iskolák mérkőztek meg egymással a Szent Benedek-focikupán 2024. március 22-én a Pannonhalmi Főapátságban, a rendalapító Szent Benedek atyánk ünnepének alkalmából. Összesen kilenc középiskolai csapat mérte össze tudását. A kupa végül helyben maradt, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nyerte a tornát.

A Szent Benedek iskolák között régi hagyománya van a focitornának, de ez volt a második év, hogy a Pannonhalmi Főapátságban, és az összes magyarországi bencés középiskola részvételével szervezték meg a kupát. Azon nem csak a főapátsági fenntartású nyolc intézmény – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a balatonfüredi Szent Benedek Középiskola, a budapesti Ward Mária Gimnázium, a kiskunfélegyházi Szent Benedek PG, a szegedi Szent Benedek School of Business Tecnikum, a budapesti Szent Benedek Gimnázium és Technikum, a budaörsi Szent Benedek Technikum és Gimnázium, a szegedi Szent Benedek Többcélú Szakképző Intézmény – vett részt, hanem a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium is.

A diákok körmérkőzéseken mérték össze focitudásukat. Végül a legjobbnak a Pannonhalmi Bencés Gimnázium csapata bizonyult. A képzeletbeli dobogó második fokára a Szegedi Szent Benedek School of Business Technikum, míg a harmadikra a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium csapat állhatott fel. Kihirdették a focikupa gólkirályát is, aki Szabó Barnabás lett a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumból. A legjobb kapusnak Füzes Ákost választották, a Ward Mária Gimnáziumból, míg a legjobb játékosnak Komáromi Barnabás, a Pannonhami Bencés Gimnázium diákja bizonyult.

Ahogy azt Titusz atya, a Pannonhalmi Főapátság oktatási főigazgatója elmondta, a futball az a sportág, amely a legtöbbeket megmozgatja, közösségteremtő ereje van. Ezért is gondoltak arra, hogy Szent Benedek ünnepéhez kapcsolódva focikupát szerveznek, ahol a diákok az önfeledt játékban élhetik át az összetartozás érzését, azt, hogy mindannyian ugyanannak a bencés családnak a tagjai.

Ezt szeretnék erősíteni a tavaszi szünet után rendezendő szavalóversenyen is. A megmérettetését Szegeden tartják majd, amelyen – az előválogatókat követően – mindegyik középiskolából két versmondó vehet részt.