Szent Benedek atyánk ünnepe

Július 11., vasárnap világszerte ünnepnap a bencés közösségekben. Ekkor tartják Szent Benedek nyári ünnepét. Az ünnephez kapcsolódik Pannonhalmán hagyományosan az oblátusok – vagyis a Regula szerint élő, egy monostorhoz tartozó világiak – lelkigyakorlata. A reggeli laudes beöltözésük, a 10 órakor kezdődő konventmise pedig az obláció, vagyis az egész életre szóló elköteleződésük ideje.  

A bencés rend alapító atyjának életét a Nagy Szent Gergely pápának tulajdonított Dialógusok második könyvéből ismerjük. Előkelő családban született valamikor Kr.u. 480 környékén Nursiában, mai nevén Norcia. Rómában tanult, ám a nagyvárosi élet helyett – miután az terhessé vált számára – a teljes magányt választotta. Subiacoban remeteként élt, tanítványok gyűltek köré. A helyi klérus ezt nem nézte jó szemmel és távoznia kellett. Szerzetestársaival Monte Cassinoban építette fel monostorát, és itt írta meg az 520-as években szabálykönyvét. A 73 fejezetes Regula 1500 éve határozza meg nem csak a bencés, de számos más szerzetesrend – a többi között a ciszterciek és a trappisták – életét.

Szent Benedek élete során több monostort is alapított, végül Kr.u. 547 környékén halt meg Monte Cassinoban. Erre emlékezve, temetése napját – március 21-ét – a 9. századtól ünneplik. július 11-én az Egyház hagyományosan arról emlékezik meg, hogy Benedek csontereklyéit Monte Cassinoból előbb Fleury francia monostorba, később az Saint Benoit sur Marne apátságba vitték át. Amióta 1964-ben Szent VI. Pál pápa Benedeket Európa védőszentjének nyilvánította, ez a nyári dátum vált Szent Benedek főünnepévé.

Pannonhalmán a tavaszi és a nyári ünnepnap is jelentős. Márciusban van ugyanis lehetőségünk arra, hogy tanítványainkkal és munkatársainkkal együtt emlékezzünk, a nyár pedig hagyományosan az oblátusok lelkigyakorlatának, egyszersmind beöltözésüknek ideje.

Idén velünk ünnepel Matthew Leavy, vagyis Máté apát. Az amerikai szerzetes a Kaliforniában alapított magyar bencés monostorban lépett be a rendbe. Az évek alatt kiválóan megtanult magyarul. Többször járt Magyarországon, azon belül Pannonhalmán is. Egy évet pedig a budapesti Tanulmányi Házunkban is eltöltött.

A Pannonhalmi Főapátság szeretettel várja Önöket is a július 11-én, vasárnap 10 órakor kezdődő konventmisére.