Szívvel-lélekkel jelen vannak Nagydémen

Énidő a szülőknek, mozgásfejlesztés a kicsiknek, ifiklub a fiataloknak és 15 órai tea az időseknek. Csak néhány a programok közül, amelyet a Jelenlét Pont biztosít Nagydémen, az ott élőknek. A Pannonhalmi Főapátság a Felzárkózó Települések Programhoz csatlakozva alakította ki a közösségi teret  a 300 lelkes kis bakonyaljai faluban, ahol egy maroknyi csapat szívét-lelkét beleadva segíti a családokat.

A Pannonhalmi Főapátság 2021. júliusában csatlakozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó Települések Programhoz. Ebben a szerzetesközösség vállalta, hogy a jelenléten alapuló módszertan és átgondolt, településre szabott cselekvési terv mentén segít a Nagydémen élőknek hátrányaik leküzdésében. A faluban többségében rászoruló családok élnek. Egyebek mellett a lélekszámot, a születések számát, a komfort nélküli lakások arányát, a nyilvántartott álláskeresőket és a nyolc általánost el nem végzettek arányát figyelembe véve került be a község a 300 leghátrányosabb helyzetű település közé.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A program részeként alakította ki a Pannonhalmi Főapátság Nagydémen a Jelenlét Pontot, amely végleges helyén egy éve, 2022 óta működik. „Hinni kell a csodában és a jóságban! Ez az energia működteti ezt a helyet” – mondja a Jelenlét Pont vezetője. Csetényi-Guba Mária ízig-vérig szociális munkás. Abban leli örömét, ha segíthet másoknak. Őszintén hisz az emberi jóságban és annak sorsokat megváltoztatni képes erejében.

Mara – ahogy Nagydémen mindenki szólítja – két állandó munkatárssal, egy családmentorral és egy szociális segítővel dolgozik együtt. Mint mondja a Jelenlét Pont, mint egy közösségi tér funkcionál, ahol klubfoglalkozásokat tartanak a különböző korosztályoknak. Az első 1000 nap elnevezésű programmal a 0-3 éves gyerekeket és családjaikat célozzák meg. Van egy fejlesztőszobájuk, ahol a Máltai Szeretetszolgálat szakembere rendszeresen tart mozgásfejlesztő foglalkozásokat a kicsiknek. A várandósság alatt és a szülés után kismama és babacsomaggal segítik a családokat, de vitaminokat és pelenkákat is juttatnak a rászorulóknak.

Énidő klubot működtetnek, ahol a szülők sütnek-főznek, sportolnak vagy épp karaoke partit tartanak, miközben a gyerekeikről hozzáértők gondoskodnak. Az érdeklődő fiatalokat az ifjúsági klubban várják, ahol a társasoznak, kártyáznak, önismereti foglalkozásokat tartanak, beszélgetnek, mozognak. Az idősebb korosztálynak találták ki a 15 órai teadélutánokat, akikkel kéthetente járnak össze beszélgetni, kirándulni és színjátszó kört is alakítottak már maguknak.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az öngondoskodás jegyében életre hívták a kiskert programot. A közösségi ház udvarán 9 család műveli a földet, további egy tucat pedig saját portáján alakított ki parcellát. A máltaisoktól kapták hozzá a vetőmagot. A terményekből pedig mindenkinek jut, ugyanis a Jelenlét Pont programjaira a kertművelők önkéntes felajánlásaiból készítenek finomságokat.

Pszichológus, logopédus jár hozzájuk, iskolaidőben pedig korrepetálják a diákokat – sorolja Mara a szolgáltatásaikat. A családokat adósságrendezési tanácsadással támogatják, krízishelyzeteket oldanak meg, de helybe hoznak szűrővizsgálatokat és segítenek a hivatali ügyek intézésében, valamint egyéni esetek kezelésében is.

A nyári szünet is mozgalmasan telik náluk. Július közepén egyhetes napközis tábort tartanak mintegy 20 általános iskolás gyereknek. A hónap végén pedig elkezdődik az udvar tereprendezése, hogy aztán egy kis játszóteret, illetve szalonnasütő helyet is kialakíthassanak.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A program alapvetően EU-s forrásból valósul meg, de egyre több adományozó jelentkezik hozzájuk, akik eszközökkel, felszereléssel, önkéntes munkával segítik a Jelenlét Pont működését.

A minden korosztályra kiterjedő tevékenységük azonban nem menne a Főapátság támogatása nélkül – mondja Mara. „Sokat köszönhetünk a szerzetesközösségnek és a program rendi vezetőjének, Bokros Márk atyának, aki személyes jelenlétével nem csak a helyieknek, de nekünk, munkatársaknak is sokat ad. Ő és a többi bencés jelenti számunkra azt a biztonsági hálót, amely a legnehezebb időkben is megtart” – zárja szavait a hálától és meghatódottságtól elcsukló hangon.

A Jelenlét Pont megáldása

Fotók: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat