Vízszentelés Ravazdon

Január 6-án, Vízkereszt napján görögkatolikus szertarás keretében szentelték meg a forrásvizet Ravazdon. A Pannonhalmi Főapátság meghívására Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette a liturgiát. A Hajdúdorogi Főegyházmegye főpásztora a szertartás végén IV. Béla király kútjának megszentelt vízével áldotta meg a jelenlévőket, köztük Cirill főapátot.

Vízkereszt az Úr megjelenésének és Jézus Krisztus megkeresztelkedésének ünnepe. Fülöp érsek atya a hagyományokhoz hűen Szent Szofroniusz imájával szentelte meg a ravazdi IV. Béla király kút vizét. A liturgia során előbb a háromágú gyertyát merítette meg a forrásban, majd kereszt alakban rálehelt a vízre, utána ujjait, végül pedig a keresztet mártotta bele.

Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír

Ahogy azt a főpásztor kifejtette, az imádságban többször elhangzott, hogy a Szentlélek ma leszáll a vízre, a Teremtő lába érinti a víz felszínét, és a vizek megszentelődnek. Mint mondta ez a ma, amikor Isten megjelenik, most és itt van. Ahogy azt kifejtette, ilyenkor nem azt ünnepeljük, hogy Jézus hajdanában beállt a bűnbánók sorába és belelépett a Jordánba, hanem „a Teremtő egyszer és mindenkorra lépett be ebbe az anyagba. Ebben az anyagvilágban egyszer és mindenkorra ott van a Teremtő, és ma láthatjuk” – mondta.

Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír

Theofánia, Úrjelenés ünnepe van, azaz megjelenik nekünk Isten – hangsúlyozta. „Azért jövünk ki, hogy amikor a vizet megszenteljük, akkor ez az Úrjelenés – amiben részesülünk – amikor Isten belép a mi életünkbe, az ne csak egyetlen egy nap, egy délutáni, esti fél órára történjen meg” – magyarázta Fülöp atya. Mint mondta a IV. Béla király kútjának megszentelt vize tovább folyik, és az Istenjelenés az egész világot átjárja. „Minél inkább bekapcsolódunk imádsággal az egyháznak az ünneplésébe, annál inkább átjárja a mi életünket az Isten – az Úrjelenés, annál inkább ott marad az Isten az életünkben.”

Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír

A liturgia végén a szertartáson résztvevőket az érsek-metropolita egyesével áldotta meg a szentelt vízzel. Cirill főapát mellett a jelenlévő szerzetestestvéreket, a ravazdi polgármestert, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjait, és a híveket.