Megmenthetjük a hatszáz éves misekönyvet – a megyei önkormányzat támogatja a restaurálást

Csaknem hétszázezer forint támogatást ad a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a XV. századból származó Pfannbergi miseköny restaurálására. Az erről szóló dokumentumot 2021. december 21-én írta alá Hortobágyi T. Cirill főapát és Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke. A missale az egyik legjelentősebb a Pannonhalmi Főapátságban őrzött tizenkilenc kódex közül, a sok használat miatt azonban felújításra szorul.

A mintegy hatszáz éves misekönyvet a pfannbergi Szent Katalin kápolna egykori papja hagyta örökül, egy nagyobb kehellyel együtt a mindenkori helyi káplánnak. Ahogy azt Konrád atya, a főapátság kulturális igazgatója a támogatási szerződés aláírásakor elmondta a kötetbe gótikus írással jegyezték le a latin szövegeket, az állatbőrből készült pergamenre. A kódexet díszes – kék-vörös, helyenként pedig aranyozott – iniciálék ékesítik.  A misekönyv kötését javítani, a sok használat miatt elkoszolódott lapokat tisztítani, a legdíszesebb, úgynevezett kánonképről peregni kezdett a festék, így azt megerősíteni, helyenként pedig a pergamenlapokat vasalni kell – vázolta fel a helyreállítási feladatokat Konrád atya.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A restaurálás hatszázhetvenkétezer forintos költségét a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vállalta magára. Ahogy Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott a támogatással példát szeretnének mutatni és bízik abban, hogy lesznek követőik. „Olyan szellemi és kulturális örökség van itt, aminek megőrzése mindannyiunk feladata, nem csak a pannonhalmi bencéseké” – mondta. „Világkincs, ami itt van” – tette hozzá.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Hortobágyi T. Cirill főapát az eseményen rámutatott, hogy nagy szükség van az ilyen támogatásokra. Hisz a főapátság legfőbb szolgálatát a kulturális, a szociális, a hitéleti, a karitatív és az oktatási területen látja el. Tizenegy iskolája, két szociális otthona és közgyűjteményei vannak.

Ahogy fogalmazott, nagyra értékelik, hogy a régió támogatja a főapátságot. Mint mondta, néha a távolabbi értékekre nagyobb büszkeséggel tekintünk, mint arra, ami közel van, ezért is tartja különösen fontosnak a mostani támogatást. „Mindig felemelő számunkra, amikor a régióból kapunk visszajelzést az apátság sokféle szolgálatára” – mondta, megköszönve a megyei önkormányzat segítségét.