„Vonulj ki!” – szentmise Szent Benedek főünnepén

Soha nem volt még aktuálisabb az ábrahámi meghívás: „vonulj ki, megáldalak és magad is áldás leszel.” Erre hívta fel a figyelmet Felföldi László pécsi megyéspüspök Szent Benedek atyánk tavaszi ünnepén, a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában. A 2022. március 21-i szentmise főcelebránsa hangsúlyozta, hogy nem szabad beragadnunk és azt gondolni, hogy ami egyszer jó volt most is az lesz, mert Isten csak az ő útján tud bennünket megáldani. Az áldásnak pedig feltétele, hogy kivonuljunk, kimozduljunk, elinduljunk.

A szentmise elején Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntötte az egybegyűlteket. Szent Benedeknek a Regulában is hangoztatott Zsoltárok könyvi idézetével fordult az ünnepi szentmisén résztvevőkhöz: „Fordulj el a rossztól tedd a jót, keresd a békét és járj utána.” Mint mondta: kívánja, hogy a liturgia a béke útjára vezesse lépteinket. A rendalapító ezen üzenete az egész pannonhalmi nagyböjt legfontosabb üzenete is egyben.


A vendégek, a munkatársak és a diákság részvételével megtartott konventmisén Felföldi László megyéspüspök homíliájában arról beszélt, hogy az ábrahámi meghívás munkálkodott Szent Benedek szívében és lelkében is.  Mint mondta, a rendalapító újra és újra tovább vonult, hogy az Istentől kapott gazdagságot meg tudja valósítani. A püspökatya rámutatott, hogy eddig nem kellett nagyot mozdulnunk. Most azonban, ha nem tudjuk azt megtenni, amit Benedek apát, ha nem mozdulunk akkorát, mint Ábrahám, amikor elindult egy teljesen új úton, akkor elveszítjük az utat és az áldást is. „A fiatalok szomorúsága és szenvedése abból ered, hogy nem mernek és nem tudnak elindulni egy belső hang útján, ami az Istené” – fogalmazott.

A háborúról szólva Felföldi László kifejtette, hogy közben sem szabad megfeledkezni egy már régóta zajló, másik, szellemi-érzelmi háborúról sem. Felidézte az ukrajnai események kapcsán egy pécsi találkozón elhangzott gondolatait. Akkor azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy a legfontosabb, amit tehetnek, ha megfogadják, hogy soha többé nem veszekednek a családban, nem engedik, hogy ott hangos szó legyen. Kitakarítják otthonukat a fegyverektől, a tankoktól a rakétáktól, mert „a legnagyobb háborús terület, az az otthon, a család, a közösségek, az egyház kívül és belül” – mondta. „Amikor Isten azt mondja, hogy vonulj ki és megáldalak, akkor azt akarja, hogy ne háborúzz, ne gyűlölködj, hanem indulj el a békének, a szeretetnek az útján.”

Végül a püspökatya a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaihoz fordulva hangsúlyozta, hogy amikor a sorsukat tervezik, merjenek arra gondolni, hogy Isten azért teremtett minket, mert egy olyan üzenetet, szeretetet, jóságot és emberi méltóságot bízott ránk, amit senki másnak nem adott. „Amit Isten rajtad keresztül akar elmondani ebben a világban, azt nem tudja mással elmondani, és nem fogja mással elmondani. Ez egy rendkívüli ajándék, és ez adja az élet, az Isten teremtette ember csodálatos gazdagságát és különlegességét. Bátran éljetek ezzel az ajándékkal, bátran éljetek ezzel a küldetéssel.” Végül kiemelte, hogy merjünk figyelni Isten szavára és legyünk bátrak egyet lépni azon az úton, amelyen ő akar vezetni, hogy aztán megáldhasson minket.

A szentmise végén Cirill főapát átadta a 2022. évi Pro Pannonhalma díjat, amit ezúttal a Pannonhalmi Főapátság a monostor és a bencés gimnázium jótevőinek, Szemrédi Zoltánnak, és négy éve elhunyt feleségének, Gabriellának adományozott.

Tovább a Pro Pannonhalma Díj átadására