Zsálya-illatok

A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében olyan szálas zsálya teát készítünk, amely Reisch Elek egykori bencés-gyógyszerész receptúráiban is szerepelt. Illóolaja az apátsági termékek közül, a Salvia szappan alapanyaga, de mi magunk is felhasználhatjuk különböző kozmetikai készítményekhez, alapanyagként vagy illatosításra.

 

Az orvosi zsályát használja a gyógyászat, fűszernövényként a gasztronómia.  Illóolaját az élelmiszer-, az illatszeripar-, és a gyógyászat egyaránt beépíti termékeibe.

Teáját, alkoholos kivonatát öblítőszerként a száj-nyálkahártya gyulladására, fogínygyulladásra, torokgyulladásra használják. Aranyérpanaszok esetén ülőfürdő készítése javasolt. Illóolaj túladagolása, vagy hosszan tartó kezelése a tujon-tartalom miatt nem ajánlott. Várandós nőknek, szoptató anyáknak és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt. Hatása: gyulladást és izzadást csökkentő, hasmenést gátló, összehúzó és antibiotikus, fertőtlenítő, vizes kivonata hidegen is fogyasztható.

A zsálya gazdag történeti múltú, napjainkban is fontos gyógynövény, amit már az ókori Egyiptomban is ismerték. A főapátsági Gyógynövénykertben jelenleg is termesztjük a „halhatatlanság füveként” is emlegetett orvosi zsályát, amelyet a kolostori gyógyászatban évszázadokon át használták. Gyógy-, fűszer-, és dísznövényként egyaránt közkedvelt.