A legjobbak között a kiskunfélegyházi technikumunk

Több mint ötszáz technikum közül az ország 20. legjobbja lett a Pannonhalmi Főapátság iskolája, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium. Bács-Kiskun vármegyében pedig az első. A rangsort a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján állították össze. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a diákok milyen tanulmányi eredményekkel érkeznek az iskolába, az évismétlők száma hogyan aránylik a tanulói létszámhoz. Figyelembe vették az érettségi vizsgákat, az oktatói létszámot és a digitális ellátottságot is.

Lelkiismeretes kollégák, szorgalmas diákok, fejlett infrastruktúra és a Főapátság nyújtotta biztos háttér a siker titka – véli Rokolya Csaba a kiskunfélegyházi technikum igazgatója. Az iskola erőssége, hogy a tananyag átadása mellett az oktatók odafigyelnek a diákokra és segítik, támogatják őket bármilyen problémával is fordulnak hozzájuk. Ahogy mondani szokás, az életre nevelik a fiatalokat, amihez olyan szaktudást adnak a kezükbe, amivel a munkahelyükön és olyan nevelést, amivel otthon, a családban is megállják majd a helyüket.

 

Forrás: Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium

Az intézmény két fő tanulmányi területen képzi a diákokat. A gépészet, valamint informatika és távközlési ágazaton belül lehet általános és két tanítási nyelvű képzés közül választani. Így gépészetet magyar-német és magyar-angol, az informatika és távközlést pedig magyar-angol kétnyelvű oktatásban is tanulhatják a fiatalok.

Mindezt pedig átlagon felüli képzési, infrastrukturális háttér és felszereltség is támogatja, amit szintén figyelembe vettek a rangsor felállításakor. A 2021-es tanévre teljes egészében megújult a vegyesforgácsoló tanműhely, korszerűsítették az informatikai tantermeket és új eszközöket, bútorokat, berendezéseket szereztek be. Néhány éve új sportcsarnok épült, valamint kinti kondipark és bent egy edzőterem is a diákok rendelkezésére áll.

Forrás: Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium

Az intézmény 2022 őszén kezdte a tizedik tanévét a Pannonhalmi Főapátság fenntartásában. Ahogy az igazgató hangsúlyozta: a főapátsági jelenlét biztonságot és erős lelki hátteret ad. „Senkit nem akarunk megtéríteni, vagy letéríteni arról az útról, amin jár. Csak egyfajta nyitottságot várunk el a gyerekektől az örömhírre. A hitéleti nevelésünkre, mint egy képzeletbeli svédasztalra tekintünk, és kinek-kinek a saját döntése, hogy mit vesz el erről.” A spirituális kínálat pedig gazdag. Egyebek mellett felkínálják a lehetőséget a szentségek felvételére, támogatják és ösztönzik a diákokat hittanversenyekre, részt vehetnek ifjúsági hétvégén Pannonhalmán, amikor beköltözhetnek a monostor falai közé és a szerzetesekkel együtt tölthetik a napjaikat.

Mind olyan apró, pici építőkockák ezek, amelyek az igazgató szerint hozzájárulhattak ahhoz, hogy a legjobb technikumok közé kerültek. Hortobágyi T. Cirill főapát levélben gratulált az oktatóknak és a diákoknak a szép eredményhez. „Főapát úr figyelmessége megható és jól példázza, mit is takar a bencés lelkület.” – zárta gondolatait Rokolya Csaba igazgató.