A nyár ragyogó gyógynövénye – a körömvirág

A körömvirág a Földközi-tenger vidékéről, a mediterrán területről származó fészkes egynyári gyógynövény. Enyhe klímájú területeken szinte egész évben virágzik.

Magyar nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Botanikai neve (Calendula) arra utal, hogy több hónapon (canlendis) keresztül virágzik egyfolytában.  Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Már az ókor óta ismert és használt gyógynövény.

Az egyiptomiak a körömvirágról azt tartották, hogy megfiatalítja az embert. A hinduk templomaikat díszítették vele.

A középkorban napvirágnak nevezték. Bingeni Szent Hildegárd apátnő (XII. sz.) gyógynövényes könyvében ringulanak nevezi, innen eredhet, hogy Méliusz Juhász Péter (1578) gyűrűvirágként említi. Herbáriumában azt írja, hogy a „vedd vizét, mossad a dagadt szemet véle, meggyógyítja, avagy ennek vizébe márts egy kis tiszta posztócskát, azt tedd a dagadt szemre… a virág sárgává teszi a hajat.”

A ma is érvényes tudományos calendula nevet azért kapta, mert azt tartották róla, hogy minden hónap első napján (calendae) a pap hívta (calare) a híveket a liturgiára (a hónap szent eseményének megünneplésére), azaz a növény szinte folytonos virágzása, a liturgia folytonosságával, újbóli visszatértével került összefüggésbe.

Európában a középkor elején kolostorok- és kastélykertekben ültették. Gyógyászati szempontból a gutaütöttek fürdetésére használták. A XIX. században, mint sáfrányhamisítvány szerepel és kozmetikai célokra, kenőcsök készítésére. Sárga sziromleveleit vaj és sajt, húsleves és rizs festésére használták. Mind külsőleg mind belsőleg fekélyes gyulladások csökkentésére, valamint nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt sebek, horzsolások, pattanás, ekcéma kezelésére. Tehát Közép- és Észak-Európában a XII.-XIII. század óta gyógynövényként ismert, története az ókori Görögországig és Rómáig vezethető vissza.

Magyarországon régóta kedvelt gyógy-, dísz- és festőnövény. Fitoterápiában való alkalmazása elősegítette a hazai termesztést és nemesítést. Gyógynövénytermesztésben a telt vagy félig telt virágú, sötétnarancs színű fajtákat ajánlják, az ’Óázis’ és a ’Claudia’ rendelkezik fajtaelismeréssel.

Bőrregeneráló és hámosító tulajdonsága bizonyított. Antibiotikus, baktericid és viricid hatása is igazolt. Vizes kivonata immunstimuláns hatású. A körömvirág fitoterápiás hatása a sejtvédő (citoprotektív) vegyületeknek köszönhető. Teája belsőleg gyomor- és nyombélfekély gyógyítására használható. Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrelváltozások felületi kezelése. olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van. A magvakból hidegen préselt olaja belsőleg gyulladáscsökkentő. A hobby és biokertészek növényi kivonatát csigaölő és allelopátiás hatása miatt használják.

Közkedvelt kis-, biokertek és fűszerkertek szegélynövényekért ültetni. A középkorban és napjainkban is a gasztronómia díszítésre használja.

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövény Manufaktúrájában két terméknek is a körömvirág a meghatározó alapanyaga. A Miraculosum család elnevezése Reisch Elek XVIII. században élt képzett gyógyszerész, pannonhalmi szerzetes munkájához kötődik, aki receptgyűjteményében a különleges olajokból készülő Unguentum miraculosum (Csodálatos kenőcs) nevű készítményt igen hatékony szerként tartotta számon.

A Miraculosum kozmetikumok körömvirág kivonatot tartalmaznak, mely a Főapátság Gyógynövénykertjében termesztett virágzatból, helyben készül. A kivonat a virág délidőben, kézzel szedett szirmaiból mandulaolajjal készül.

A körömvirág kiváló bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásáról ismert gyógynövényünk. Hatékonyságát számos tudományos vizsgálat is alátámasztja.

A Miraculosum szappan legfontosabb összetevői a körömvirág kivonat, szilvamagolaj, balzsamos szuhar kivonat, mandulaolaj, sheavaj, kókuszolaj, extraszűz olívaolaj, pálmaolaj, ricinusolaj. A szappan fontos összetevője a cistus ladanifer (balzsamos szuhar) növény kivonata, mely a virágot borító erősen aromás gyantából készül. A labdanum elnevezésű balzsamot régmúlt idők óta használják az emberek sérülések gyógyításra, és a lélek elmélyülésére. A Miraculosum szappan el nem szappanosodó extra olaj és bőrápoló anyag tartamának köszönhetően tisztálkodáskor visszapótolja az elvesztett esszenciális zsírokat, hidratálja és táplálja a bőrt. Jól habzik, ugyanakkor kíméletesen tisztít, használat után lágy, puha érzést hagy a bőrön. A szappan felületének márványos rajzolata a körömvirág narancsszínű szirmaiból készült kivonatnak köszönhető.

Használata:

A Miraculosum szappan extra olaj és bőrápoló anyag tartamának köszönhetően a kiszáradásra hajlamos, feszülő, igény bevett bőr mindennapi tisztítására ajánlható.

A Miraculosum intenzív ápoló krém legfontosabb összetevői a körömvirág és balzsamos szuhar kivonata, jázmin virág kivonat, mandulaolaj, szilvamagolaj, kopál balzsam, sheavaj.

Használata:

Bőrünk, sarkunkon, kézfejünkön, könyökünk gyakran kiszárad, feszül, berepedezik, mely fertőzést és fájdalmat is okozhat. Az ilyenfajta károsodás a test bármely pontján kialakulhat, de leggyakrabban azokon a testrészeken fordul elő, melyeket a legintenzívebben használunk. A Miraculosum intenzív ápoló krém a fokozott igénybevételnek kitett, száraz bőrfelületek védelmét és regenerálását szolgálja. Rendszeres használata puhán, jó állapotban tartja a bőrt, csillapítja a feszülő érzést és megelőzi a berepedezéseket.

Különlegessége:

A bőrszövet megfelelő működéséhez számos vitamint és zsírsavat igényel, melyeket a különböző olajok eltérő arányban tartalmaznak. Az intenzív ápoló krém gazdag és kiegyensúlyozott olajkompozícióval rendelkezik, mely biztosítja a szükséges hatóanyagokat: A krém lechitin összetevője a szervezet sejtjeinek természetes építőeleme. Esszenciális olajokkal és viaszokkal kiegészülve a bőr felszínén védőréteget képez, második bőrként védi, és tartós hatást biztosít. A krém vitamin komponensei antioxidáns hatásúak és puhítják, nyugtatják bőrünket. A vízmegkötő tulajdonságú összetevők segítenek a kellemetlen feszülő érzés enyhítésében.

A kizárólag természetes anyagokból felépülő illatkompozíció Zólyomi Zsolt parfümőr alkotása, melynek fontos elemei a kopál balzsam, melyet a gyógyító hivatásukat gyakorló bencés szerzetesek korabeli készítményeikben a bőr fertőtlenítésére és sebek gyógyítására használtak. A manapság ritkán használt balzsam bőrápoló tulajdonságait ma már számos tudományos vizsgálat támasztja alá. A balzsamos szuhar (cistus ladanifer) esszencia a virágot borító erősen aromás gyantából készül. A ladanumot (jelentése ’balzsam’) régmúlt idők óta használják az emberek sebek illeteve egyéb bőrproblémák kezelésére és szakrális célokra egyaránt. A jázmin esszencia koncentrált virágkivonat, mely üde, frissítő illata mellett kedvező hatást gyakorol a száraz, irritált bőrre.

A krém jellegzetessége a mélyre ható, tápláló összetétel, a gazdag, selymes, textúra, mely használat után bársonyosságot és tartós ápoltság érzetet biztosít.