Készülődjünk együtt az adventre – online lelkigyakorlat

Befogadni Krisztust, közösségben átélni a reményteli várakozást és felkészíteni lelkünket az ünnepre. Erről szól a Pannonhalmi Főapátság online adventi készülete. A lelkigyakorlat teljesen járványbiztos, hiszen a virtuális térben tartjuk meg. Egy adott könyv és téma, közös megosztások, egyéni elcsendesedések és négyszemközti beszélgetések pannonhalmi bencés szerzetesekkel. Erre hívjuk azokat, akik velünk együtt szeretnék megtapasztalni az adventi időszak spiritualitását.  A lelkigyakorlat létszáma betelt, több jelentkezőt nem tudunk fogadni, de szeretettel várjuk 2022. évi alkalmainkra.

„Befogadni az Igét” – ez a mottója és címe az idei online adventi készületnek. Ahogy azt egyik vezetője Szilveszter atya mondja, a lelkigyakorlat egyfajta ráhangolódás, nem csak a karácsony ünnepére, hanem magára a várakozási időszakra. „A járvány miatti lezárások után hirtelen újra felpörgött az életünk. Mindent be akartunk pótolni, amit elmulasztottunk, elvett tőlünk a pandémia. Néha azonban jó megállni egy kicsit, hogy befogadhassuk magát a Messiást, Krisztust, a közénk jövő embert.”  Ahogy az atya mondja abban próbálnak meg segíteni a november 27-től december 18-ig tartó online lelkigyakorlaton, hogy hogyan tudunk jelen lenni és foglalkozni az emberekkel, istenkapcsolatunkat szem előtt tartva és aszerint élve mindennapjainkat.

A lelkigyakorlat online zajlik majd, ami azt jelenti, hogy egyrészt mindenki a saját környezetében, otthonában egyénileg dolgozza fel a szerzetesek által választott könyvet és témát. Másrészt hetente két alkalommal a virtuális térben jönnek össze kis csoportokban a résztvevők, hogy együtt olvassák a Szentírást és közös megosztásokon vegyenek részt. Az online adventi készületre november 19-ig várják a jelentkezéseket.

Az online adventi készületet tavaly szerveztük meg először, miután a járvány okozta korlátozások miatt a közösségi kapcsolatok szinte egyetlen színtere a közösségi média lett. A reményteli próbálkozásból nem várt siker kerekedett. „Kiderült, hogy az online térben is lehet ugyanolyan otthonosan mozogni, mint a személyes találkozásokon” – mondja Szilveszter atya. „Korábban mindig tartottunk attól, hogy ha a lelkigyakorlaton kommunikációs eszköz van, akkor az kizökkent. Azt tapasztaltuk meg azonban, hogy tudjuk azt a saját hasznunkra is fordítani.”

Ehhez társult a felismerés, hogy nem kell feltétlenül kilépnünk saját életterünkből az elmélyedéshez. „Saját magad szabályozod, hogyan tartod meg az adott keretet. Azt mondod, ez az én lelkigyakorlatos terem és oda vonulsz vissza olvasni, készülni, meditálni és onnan csatlakozol az online alkalmakhoz” – magyarázza. Tavaly minden résztvevő saját imaszobát, imasarkot alakított ki arra a néhány hétre. Sőt van, aki azóta is azt a kis zugot használja elcsendesedésre.

Bővebb információ és jelentkezés a 2021. évi online adventi készületre:

Befogadni az Igét – online adventi készület