Programok 2022

Nagyböjti koncertsorozat

A Pannonhalmi Főapátság 2022-es megújulás kulturális évadának első kiemelt eseménye a Nagyböjti koncertsorozat. A Húsvéti Szent Három napra történő testi-lelki felkészülést, a Szent Márton-bazilika és a Főapátsági Könyvtár falai között felcsendülő ritkán hallható barokk zeneművek teszik teljessé. A három koncertből álló sorozat vendégművészei Midori Seiler, világhírű hegedűművész, a Lutheránia Énekkar Kamp Salamon vezetésével, valamint Lesták Bedő Eszter hegedűművész és Kiss Zsolt orgonaművész. A zenei kuriózumokat bemutató sorozat zárókoncertje egy ünnepi esemény is egyben. Ekkor kerül felavatásra és bemutatásra az 1750 körül épült és az elmúlt évben teljes rekonstrukción átesett Martin Podkonicky-orgona, amellyel a Pannonhalmi Főapátság egy újabb értéket mentett meg és mutat be az utókor számára.

2022. március 04., péntek 19:00

Nagyböjti koncert

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Midori Seiler hegedűművész szólókoncertje
J. S. Bach: d-moll partita szólóhegedűre Nr. 2 BWV 1004
J. S. Bach: C-dúr szonáta szólóhegedűre Nr. 3 BWV 1005

 

Belépőjegy: 3500 Ft

2022. március 18., péntek 19:00

Nagyböjti koncert

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Lutheránia Énekkar koncertje

vezényel: Kamp Salamon
Szólisták: Bakos Kornélia, Subedi Anna, Jekl László, Megyesi Zoltán
J.S. Bach: Erhalt uns Herr bei deinem Wort BWV 126
J.S. Bach: Herr Jesu Christ, wah’r Mensch und Gott BWV 127
J.S. Bach: Jauchzett Gott in allen Landen! BWV 51

Belépőjegy: 3500 Ft

 

2022. március 21–2022. november 11.

Megújulás

Időszaki kiállítás a Megújulás kulturális évadban
Helyszín: Főmonostori Kiállítótér

Az időszaki kiállítás elsősorban az egyén megújulásával foglalkozik, amit általában az önreflexió, a saját élet tudatos kritikai vizsgálata előz meg. Ez a folyamat lassú és nehéz, viszont enélkül nem létezik igazi változás sem. A kiállításon megjelenő művek különböző módokon kapcsolódnak Pannonhalmához, illetve az egyházi megújulás gondolatához. Néhány, máshol már bemutatott munkát új kontextusban láthatnak a nézők. A tárlaton szereplő művek többsége azonban kifejezetten erre az alkalomra készült.
Alkotók: Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla), Fátyol Viola, Juhász Nóra, Mátrai Erik, Molnár Judit Lilla
Kurátor: Don Tamás

 

2022. március 21. – 2023. március 21.

De thesauro suo nova et vetera
Kincseiből újat és régit

Időszaki kiállítás a Megújulás kulturális évadban
a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtárában

A kiállítás címe Szent Máté evangéliumából való. A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár a nemzeti kulturális vagyon része, egyúttal hozzátartozik a Világ Kulturális Örökségéhez is. A különleges gyűjtemény különleges gondozást igényel. A kiállítás azt a könyvmentő munkát kívánja bemutatni, melyet támogatók-pályázatok segítségével a könyvtáros és a restaurátor együtt végez, hogy ezeket a muzeális köteteket még a további századokban is megcsodálhassák az érdeklődő látogatók.

 

2022. április 01., péntek 19:00

Nagyböjti koncert

Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár
Lesták-Bedő Eszter és Kiss Zsolt koncertje
Bemutatkozik a felújított XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona

 

 

Francesco Maria Veracini: d-moll szonáta
Dietrich Buxtehude:
Canzonetta in a BuxWV 225
Canzonetta in d BuxWV 168
Canzonetta in G BuxWV 172
Johann Sebastian Bach:
Adagio és Presto a g-moll szólószonátából BWV 1001
Johann Sebastian Bach:
F-dúr prelúdium és fúga BWV 901
O Lamm Gottes, unschuldig (ohne BWV)
Jean Baptiste Senallié: c-moll szonáta    Op. 1 No. 5
Domenico Zipoli: Partita in a minor
Georg Friedrich Händel: F-dúr szonáta Op. 1 No. 12

Belépőjegy: 3500 Ft

 

2022. április 18., hétfő 15:30

Főapátsági orgonahangverseny

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Kosóczki Tamás, orgonaművész, a bajai belvárosi templom orgonistája

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Bővebb információ és jegyvásárlás: Húsvéti orgonahangverseny

2022. június 25., szombat 19:00

Orgonatúra

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
A Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, az év legrövidebb éjjelén, a Múzeumok éjszakáján különleges orgonatúrára várjuk a látogatókat. A résztvevőket titkos helyeken is átvezető útvonalon – a Káptalanteremtől a Gyilokfolyosón át a Bazilikáig, a Könyvtártól a Boldogasszony-kápolnáig Kiss Zsolt orgonaművész és Dejcsics Konrád atya, kulturális igazgató vezeti végig.
Megtudjuk, hogy mi az a portatív orgona, hogy a Káptalanterem orgonája barokk kori, a bazilika orgonája pedig 1985-ben épült, megismerkedhetünk a regiszterekkel, a mixtúrákkal, a crescendo és a decrescendo eredetével, a szívórendszerű és a fúvórendszerű harmóniumokkal, a recsegő padlóval, a szerzetesi élet kulisszatitkaival, a keletelt templommal, a Bauhaus-oltárokkal, de még a harangok típusaival is. Szem és fültanúivá válhatunk, miként újult meg erdélyi orgonaépítő mesterek által az 1850-ben épült Martin Podkonicky-orgona, amely végső helyét a Főkönyvtárban nyerte el.

Belépőjegy: 4000 Ft

 

 

2022. augusztus 13 – október 1.

Mária, újul világ nevedben

Időszaki kiállítás
Boldogasszony-kápolna
Czene Márta, Zellei Boglárka, Imre Mariann
Kurátor: Mélyi József

2021 tavaszán a Pannonhalmi Főapátság meghívásos pályázat keretében három alkotót kért fel, hogy készítsenek saját koncepcióik alapján egy-egy műalkotást, amelyek középpontjában Szűz Mária alakja áll. A pályázatra benyújtott terveket háromtagú zsűri értékelte, amely két alkotás megvásárlását javasolta. A főapáttal és a kurátorral folytatott konzultációk nyomán elkészült művek mellett a kiállításon a három kortárs művész – Czene Márta, Imre Mariann és Zellei Boglárka – vázlatai és tervei, illetve a Főapátság gyűjteményében található Mária-kegytárgyak és régi Mária-ábrázolások jelennek meg.

 

2022. augusztus 20., szombat 15:30

Szent István király ünnepe

Főapátsági orgonahangverseny
Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Horváth Márton Levente orgonaművész, Erkel-díjas zeneszerző

A közel 40 éves múltra visszatekintő Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat állandó főszereplője a Szent Márton-bazilika 1985-ben felszentelt 41 regiszteres koncertorgonája, amely azóta szolgálja a liturgiákat és Isten dicsőítését a monostor falai között. A főapátság jeles egyházi, vagy állami ünnepek köré szervezve minden évben a legkiválóbb orgonaművészeket hívja, hogy szólaltassák meg a hangszert. Szent István ünnepén Horváth Márton Levente zeneszerző, orgonaművész ad koncertet.

Műsor:

Dietrich Buxtehude: fisz-moll prelúdium
Johann Sebastian Bach: e-moll triószonáta
Horváth Márton Levente: Soproni verzettók
Carl Philipp Emmanuel Bach: a-moll szonáta
Horváth Márton Levente: Szonatina
Lisznyay Szabó Gábor: Szent István – fantázia

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

 

2022. augusztus 20., szombat 20:00

Szent István intelmei Imre herceghez

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
Előadja: Bányai Kelemen Barna színművész
Zenei improvizáció: Borbély Mihály fúvós hangszerek
Rendező: Mispál Attila

Belépőjegy: 3000 Ft

A Pannonhalmi Főapátságban idén 19. alkalommal hallhatjuk Szent István király fiához, Imre herceghez írott, és feltehetően bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit. Az évezredes szöveg minden évben egy neves színész és egy improvizatív zenész tolmácsolásában tárul a közönség elé. A hagyományos és modern elemeket ötvöző előadást évről évre a Főapátság egy-egy újabb impozáns helyszínén láthatja a közönség.

 

2022. augusztus 26–28., péntek–vasárnap

Arcus Temporum XVIII. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál csaknem két évtizede tájékozódási pont a kulturális sokféleség világában, a múlt párbeszéde a jelennel. Augusztus utolsó hétvégéjén a művészet különböző ágai beköltöznek a Pannonhalmi Főapátság és a bencés szerzetesközösség jól ismert tereibe, és új tartalommal töltik meg őket. A fesztivál zenei hídja és időíve ebben az évben az örök géniusz J. S. Bach és a modern kor reneszánsz művésze, Lera Auerbach széles körben elismert karmester, zongoraművész és zeneszerző művei között teremt kapcsolatot, akit egyúttal a rendezvény díszvendégeként is köszönthetünk. Művészeti vezetőnk a Pannonhalmára csaknem hazajáró, visszatérő vendég, a nemzetközi szakma által is méltán elismert: Keller András professzor, Kossuth-díjas hegedűművész. A háromnapos rendezvény a képzőművészetben is kuriózumokat kínál, hiszen a Megújulás kiállítás mellett – amelynek kurátora Don Tamás, a művészeti szcéna egyik legeredményesebb fiatal szakembere – a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak, fiatal képzőművészeinek, a látogatók bevonásával készülő közös munkájuk fókuszában művészet és az újdonság összefüggése áll. A rangos fesztivál irodalmi ágát Nádas Péter Kossuth-díjas író képviseli, akit kettős szerepben láthatunk, hiszen sokoldalú tehetségét bemutatva fotográfiáiból is ad ízelítőt a közönségnek.

2022.szeptember 24., szombat

Szerzetesfutás

Helyszín: Bakonybél – Pannonhalma

A sport szeretete és művelése hozzátartozik a mai szerzetesek életéhez is. Ehhez kapcsolódik a mára már nagy hagyománynak és népszerűségnek örvendő szerzetesfutás. A két település Bakonybél és Pannonhalma között a távolság 50 km, amelyet futva tesznek meg a két monostorban élő atyák és buzdítják az erre fogékony sportkedvelő vendégeket is. Csatlakozzon hozzájuk akár résztávra, akár a teljes útvonalra.

 

2022. szeptember 30., péntek 19:00

Főapátsági orgonahangverseny

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Szabó Imre orgonaművész, a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetem professzora

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” / Yehudi Menuhin/
A Zene Világnapjához kötődő koncerten évről évre a Pannonhalmi Főapátság falai között is megemlékezhetünk e jeles napról.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Jegyvásárlásért és bővebb információért kattintson ide!

 

2022. október 21., péntek

Tevékeny részvétel a közösségben.
Ökumenikus tapasztalatcsere a szinodalitás lehetőségeiről

Nemzetközi konferencia a Pannonhalmi Főapátságban

Az ökumenikus szellemiség ápolása a pannonhalmi szerzetesközösség számára nem csak az idők kihívása, hanem pápai küldetés is egyben. Szent II. János Pál pápa 1996-ban a Szent Márton-bazilikában ezekkel a szavakkal fordult a bencés testvérekhez: „A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel.” Ebben a misszióban Ferenc pápa is megerősítette szerzetesközösségünket tavaly a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Szent II. János Pál és Ferenc pápa kérését szem előtt tartva testvéregyházainkkal párbeszédben szervezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Ökumenikus Konferenciát 2022. október 21-én, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletes program

2022. november 26., szombat 17:30

Adventi gyertyagyújtás

Helyszín: a Pannonhalmi Főapátság előtti tér
Adventi készületünk egyik legfontosabb eleme az adventi koszorú első gyertyájának imádságos, ünnepélyes meggyújtása. Az Úr érkezésére való várakozást, a karácsonyt megelőző időszakot közös készülettel, énekekkel indítjuk, amely az elcsendesülés lelkületébe kapcsol be bennünket.

 

 

2022. december 26., hétfő 13:30; 15:30

Főapátsági Orgonahangverseny

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Kiss Zoltán, a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom orgonaművésze

Műsor: „Megújulás”

Koloss István (1932-2010): Karácsonyi csokor-Régi dallamaink új köntösben
Heinrich Scheidemann (1595-1663): Vom Himmel hoch da komm ich her-variációk
Johann Sebastian Bach (1685-1750): C-dúr preludium és fúga BWV 547
César Franck (1822-1890): Pastorale
Liszt Ferenc (1811-1886): Karácsony

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft
A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
Fotók: Hajdú D. András

Szponzorunk: