Új csokikban gyógynövények és borok

A Pannonhalmi Főapátság idén teljeskörűen megújította a csokoládé kínálatát. Szakmai partnerünkkel, a soproni Harrer Csokoládéműhellyel közös munka eredményeként három új, gyógynövényes csokoládét alkottunk. Gyógynövényeink és Pincészetünk borainak házasításából pedig három különleges trüffel született.

Pannonhalmára egyszerre jellemző a hagyományok tisztelete és megőrzése mellett az állandó megújulás képessége. Új termékpalettánk létrehozásával olyan hiteles és önazonos termékek kerültek a kínálatunkba, amelyekkel egész évben elérhetővé tehetjük fogyasztóink, vendégeink számára Gyógynövénykertünk kincseit. Kézműves csokoládéinkba nagyon finomra morzsolt zsálya, levendula, valamint rozmaring, kakukkfű, borsikafű, izsóp és tárkony került. A csokoládégolyók krémesen lágy töltelékét pedig a pannonhalmi borvidékre jellemző borok ízeivel tettük még izgalmasabbá.

Egy új csokoládé megalkotásakor szakmailag mindig az a legnagyobb kihívás, hogy olyan egyedi ízvilágú csokoládé kerüljön a polcokra, ahol a kiváló minőségű kakaóbab tökéletesen harmonizál a fűszerekkel. Fontosnak tartottuk, hogy kiemeljük a gyógynövények ízét, ugyanakkor a csokoládékóstolás során az első benyomást a szemünkkel szerezzük, így a csokoládé megjelenésére is hangsúlyt fektettünk. Mindhárom új, gyógynövényes termékünk ezért különleges öntőformával készül: a monostor épületegyüttesének sziluettje látható a csokoládék középső részén. A Főapátság címérével ellátott modern, visszazárható tasak hosszú ideig megőrzi az aromákat.

A Pannonhalmi Főapátság új csokoládé kínálatának egy részét a levendulás tejcsokoládé, a gyógynövényes étcsokoládé és a zsályás fehércsokoládé alkotja.

Levendulás tejcsokoládénkba nagyon finomra őrölve a töretlen népszerűségnek örvendő francia levendula került. A nicaraguai kakaóbabból készülő tejcsokoládé kiválóan illik ehhez a gyógynövényhez. A levendula sokoldalúan felhasználható: teaként nyugtató, stresszoldó ital, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig olaját bőrápolási célokra is használják.

Gyógynövényes étcsokoládénkat a karakteresebb ízek kedvelőnek ajánljuk. A 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéba hatféle gyógynövényt kevertünk, közülük a rozmaring és a kakukkfű íze emelkedik ki erőteljesebben. Zöldfűszer-keverékként gyakran találkozunk velük a konyhában, de talán kevesebben tudják, hogy a kakukkfűből tea és illóolaj is készül, amely erősíti az immunrendszert és felfrissíti az elmét.

 

Kínálatunkban a legkülönlegesebb tétel a zsályás fehércsokoládé. A ritka párosítás sokrétű ízvilágot eredményezett, a csokis polcokon ritkán találkozhatunk ilyen kombinációval. Általánosságban a csokoládék színárnyalatai a kakaóbab típusára utalnak, esetünkben viszont az ízt adó gyógynövény színe dominál. Zsályás fehércsokoládénk zöldes árnyalata tehát megjelenését is különlegessé teszi.

A fehércsokoládét gyakran éri az a vád, hogy nem igazi csokoládé, hiszen a kakaóbab barna színű, így abból hogyan is készülhetne fehér színű csoki. A Harrer csokoládémesterétől megtudtuk, hogy a rejtély nyitja a kakaóvaj. A csokoládékészítés során ugyanis a kakaóbabból kakaóvaj és kakaópor készül. Amíg a tej- és étcsokoládékba mindkét összevető belekerül, addig a fehércsokoládéba csak a kakaóvaj. Egy érdekesség még: a legtöbb bolti termékkel ellentétben az új tejcsokoládénkban nincsen több cukor, mint az étcsokoládénkban.

A Pannonhalmi Főapátság csokikínálatában újdonságnak és különlegességnek számítanak a trüffelek. Apátsági fehér-, rozé- vagy vörösbor csokoládéval – elsőre talán egyszerűnek hangzik. A borral leginkább harmonizáló kakaóbab, gyógynövény és gyümölcs megtalálása azonban egyáltalán nem volt könnyű feladat. A minőségi csokoládék és a kiváló borok találkozásának eredményeként háromféle kellemesen roppanós trüffelgolyót alkottunk, amelyek belsejébe lágy csokoládés-boros-gyógynövényes krémet töltöttünk. A Rajnai Rizling mellé fehércsokoládé, menta és citromfű került. A Tricollis Rosé-t fehércsokoládéval és eperrel tettük izgalmasabbá.  Egyik kedvencünket, a Pinot Noir-t pedig elegáns étcsokoládéval párosítottuk. A pannonhalmi Trüffel Trió modern, ablakos díszdobozban kapható, ajándékboltjainkban pedig egyesével csomagolva is megvásárolhatók.

Végül egy jó tanács a kóstoláshoz: hagyjunk időt minden egyes íz érzékelésére! Engedjük, hogy a csokoládé lassan olvadjon el a nyelvünkön, ezáltal az aroma- és illatanyagok fokozatosan juthatnak el az orrunkba és az ízlelőbimbókra.

Keresse új kézműves csokoládéinkat és trüffeleinket boltjainkban és webshopunkban, ahol a teljes pannonhalmi gyógynövényes kínálatunkat is megtalálja!

www.apatsagitermekek.hu