Díjazták a Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő legjobbjait

Csaknem 200 Kárpát-medencei középiskola mintegy hatszáz diákja vett részt idén a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság közös történelmi vetélkedőjén, a Cultura Nostrán. A többfordulós verseny 11 legjobb csapata 2024. március 26-án a főapátságban rendezett döntőn mérte össze tudását. A versenyt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata nyerte.

A Pannonhami Főapátság és a Rákóczi Szövetség immár 23. alkalommal szervezte meg a történelmi vetélkedőt. A verseny küldetése a kezdetektől fogva az, hogy a Kárpát-medence egész területéről nevező középiskolások tudását elmélyítse a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozóan. Célja továbbá, hogy erősítse a magyar fiatalság összetartozás-tudatát. A vetélkedő idei témája: Magyarország története a honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig (895-1301). Ennek apropóját az adta, hogy a jelenleg is álló pannonhalmi szerzetestemplom idén ünnepli 1224-es újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulóját. Éppen ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a Bazilika800 emlékévben ezzel a korszakkal ismerkedjenek meg mélyebben a diákok.

Fotó: Rákóczi Szövetség

A kolostor egy hegyre épített kommunikációs központ, amelyben három irányban történik kommunikáció – fogalmazott Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát a díjátadón. Egyrészt elmélkedésben és imádságban kutatjuk életünk, létünk titkát, másrészt ebből az istenkeresésből rátalálunk saját vágyainkra és válaszokat kapunk életünkre. Mint mondta az Isten és a lelkünk felé tapogatózó kommunikációból leszűrt tapasztalatot a szerzetesközösség a kultúra hajszálcsövein, igehirdetésben, a templomban, az iskoláiban a diákoknak, a híveknek, a kereső embereknek igyekszik továbbadni. Ez a kommunikáció harmadik iránya. „Ez egy olyan ház, már több mint ezer éve, ahol a fő parancsolatot próbáljuk megélni, megvalósítani és továbbadni: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, egész lelkeddel és embertársadat – a másikat, aki ugyanolyan, mint te – úgy, mint saját magad” – fogalmazott Asztrik atya. Majd hozzátette, bízik abban, hogy a diákok ittlétük alatt megéreznek valamit a hely lelkületéből és szelleméből és azt kívánta nekik, hogy ezt tovább is tudják vinni.

 

Fotó: Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség nevében Szilágyi Zsolt hálózatfejlesztési igazgató köszöntötte a fiatalokat és felkészítő tanáraikat. Mint mondta az idei téma egy régebbi kort idézett, de úgy gondolja fontos, hogy a középiskolásoknak erről a korszakról is legyenek ismereteik. „A magyar történelem, a magyar kultúra egy olyan alapja, amely nélkül nem nőhet fel a jövő nemzedéke.”

A diákok teljesítményét Cséfalvay Tamás történelemtanár és Szovák Kornél történész, a zsűri elnöke értékelte. Mindketten méltatták a diákok szorgalmát, kitartását és felkészültségét, akik több mint 1000 oldalnyi ajánlott szakirodalmat olvastak el. Ahogy Szovák Kornél fogalmazott: élmény volt számára, hogy ennyi nyitott tekintetű, érdeklődő és rendkívül felkészült diákkal találkozhatott. Mindketten hangsúlyozták, bíznak benne, hogy a történelemtudománnyal való foglalkozás a jövőben is része lesz a fiatalok életének.

Fotó: Rákóczi Szövetség

A döntősöket a díjátadó után Dénesi Tamás a főapátsági levéltár igazgatója vezette körbe a monostorban. Az idei verseny első három helyezettje egy erdélyi tanulmányúton vehet majd részt a Rákóczi Szövetség szervezésében.

Helyezés

1.

Csapat tagjai

Nyári Rebeka
Szücs Emese
Trella Eszter

Iskola

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda

Felkészítő

Ladányi Béla

2.

Megyeri Anna
Molnár Maja Dorka
Farkas Máté

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Czigány László

3.

Horváth Hanna
Kovács Annabella
Szilajka Bálint

Batthyány Lajos Gimnázium

Alexa Péter

4.

Bánfalvi Barnabás
Biró Mihály
Nyárai-Horváth Dávid

Ciszterci Szent István Gimnázium

Berta Annamária

5.

Harmat Gergő
Kucsera Julianna
Tamás Panna Benjamina

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Novothné Bán Erzsébet

6.

Sztankó Liána
Varga Márton
Vona László

Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon

Tóthné Nagy Anikó
Gecse Angéla

7.

Dudás Zsóka
Kocza Péter
Trapp Enikő

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Novothné Bán Erzsébet

8.

Huslička Bianka
Mentés Laura
Cseh Annamária

Selye János Gimnázium

Elek József

9.

Balogh Hanna
Hollósi Dávid
Leányvári Áron

Miskolci Herman Ottó Gimnázium

Vály Péter György

10.

Molnár Kitti
Molnár Alíz
Szabó Marcell

Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Szigethi Csaba

11.

Bakó Hedvig
Horváth Dorina
Lakatos Júlia

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Czigány László

A Rákóczi Szövetség videója a Cultura Nostra döntőjéről