Nyolc 100 év időszaki kiállítás

Emberöltőkkel a nyolcszáz éves pannonhalmi bazilika felé

A Pannonhalmi Főapátság fontos missziójának tartja, hogy a kor nyelvén szólva beszéljen időszerű témákról, amelynek 2024-ben az ad apropót, hogy idén 800 éves a pannonhalmi bazilika. Szent Benedek ünnepén, azaz 2024. március 21-én a jubileum köré szerveződő egész éves programsorozat részeként nyílt meg a Nyolc 100 év című fotókiállítás a Boldogasszony-kápolnában. A tárlatban az 1224 óta eltelt évszázadokat próbálják meg átélhetővé tenni Balázs Attila fotográfus portréi, amelyeket nyolc, 100 éves honfitársunkról készített.

A Pannonhalmi Főapátság 2016 óta rendez kortárs, illetőleg dokumentarista fotográfiai kiállításokat. A most megnyílt tárlat kurátorával, Virágvölgyi Istvánnal a szerzetesközösségnek régre visszanyúló kapcsolata van. 2016-tól kezdve a főapátság több kiállítását is ő kurálta, és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériájában szintén vezetett, illetve rendezett tárlatokat, valamint számos diák mentora az iskolában évente tartott fotográfiai projekthéten – ismertette Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

„A Pannonhalmi Főapátság István tanácsadói tevékenységének, a tárlatoknak és a szakmai munkának köszönhetően fontos szerepet foglalt el a hazai fotográfiai világban, és ezen a munkán keresztül folytathatja a párbeszéd feladatát a kortárs művészeti világ és a Krisztusban hívő emberek világa között” – mondta Konrád atya a megnyitón. Majd elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a Nyolc 100 év – emberöltőkkel a nyolcszáz éves pannonhalmi bazilika felé címet viselő fotótárlat létrejöttében közreműködtek. Különösen is hálás – mondta – a fotóalanyoknak, azoknak a száz éves honfitársainknak, valamint családtagjaiknak, akik vállalták, hogy arcukat adják a 800 éves templomnak és az ünnepnek.

Fotó: Mohai Balázs
A fotón (balról-jobbra): Balázs Attila, prof. dr. Csányi Vilmos, Virágvölgyi István

Virágvölgyi István kurátor kiemelte, hogy bár az emberi agy nem képes átfogni 800 évet, de egy fotó meg tudja ragadni az idő múlását. „Emberi sorsokba, történetekbe próbáltuk betölteni ezt a 800 évet.” Majd ő is köszönetét fejezte ki a fotóalanyoknak, hogy az arcukon látható időt engedték megörökíteni és megmutatni.

Ahogy azt a kiállítás kurátori leírásában is megfogalmazta: „Hidat ácsolunk a felfoghatatlan felé. Egy egész évszázadot megélt fotóalanyaink kifejezetten idős embereknek számítanak, akik a két világháború között születtek, és a második világháborút már fiatal felnőttként élték át. Még az ő hosszú élettörténeteikből is egymás után nyolcra van szükség, hogy képzeletben visszaérjünk oda, ahol a bazilikáé elkezdődött. Próbáljunk meg kilépni saját korlátaink közül, és ebből az évszázadokon átívelő perspektívából tekintsünk korunkra, saját életünkre! Ez majd segít eligazodni, megítélni, hogy mi a fontos, minek van jelentősége, mi az, ami maradandó.”

Fotó: Mohai Balázs

A kiállítást prof. dr. Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, etológus nyitotta meg. Az ünnepségen Bokros Márk pannonhalmi szerzetes arról beszélt, hogy ez a 800 év valóban az ember számára beláthatatlan, de még történelmi léptékben is átfoghatatlannak tűnő idő. „Mi is keressük még talán, hogyan tudunk kapcsolódni ehhez az ünnephez, mire hív minket, milyen utakra akar vezetni. Azt hiszem az ünnep ilyen, ha beleengedjük magunkat, a legváratlanabb helyen és időben szólít meg bennünket, amikor nem is gondolnánk.” Mint mondta, az emberileg még belátható, 100 évnyi élettapasztalatokat tükröző arcokon keresztül kezdhetünk el gondolkozni azon, hogyan kapcsolódhatunk személyesen a 800 éves történetbe. „Ezek a képek lehetnek az első lépések, első impulzusok, amelyek közelebb hozhatják a múltat, egyúttal inspirálnak a ma kezdődő jövő felé.”

A Bazilika800 emlékévről szólva Márk atya kifejtette: Ferenc pápa, amikor 2023. áprilisában Magyarországon járt lelki emlékműként, az imádság helyeként és a testvériség hídjaként hivatkozott a Pannonhalmi Főapátságra. A szerzetesközösség jubileumi reflexiójának is ez adja a vezérfonalát. Különösen is a testvériség gondolata, amelyért időnként meg kell küzdeni. „100 évnyi élet szótlanul is sokat tud mesélni erről. A szerelmekről, barátságokról, örömökről és csalódásokról, történelmi és személyes konfliktusokról, kiengesztelődésekről, megbocsátásokról. Hiszen ezekből épül fel a testvériség hídja!”

Fotó: Mohai Balázs

Hozzátette a jubileumi év lehetőséget ad és bátorít arra, hogy Ferenc pápa szavait elmélyítsük. „A minket körülvevő épületek és kulturális örökség mögött fedezzük fel újra azt a lelki örökséget, amely most már évszázadokon – másfél évezreden – keresztül ott hat a világban. Találkozhatunk a csendben, az imádság terében azzal az Istennel, aki szeretettel fordul felénk, aki gondoskodik. Az egymással való találkozásban kereshetjük azt, ami összeköt minket, amely megerősít. Ha nyitottsággal fordulunk különbözőségeink felé, akkor abban megláthatjuk azt a sokszínűséget és gazdagságot, ami a testvériség által minket is a növekedés útján vezet.”

A kiállítás megnyitóján a fotóalanyok közül ketten személyesen is jelen tudtak lenni: Kapossy Alajosné Cserkuti Margit és Nagy Ferenc. Feri bácsi Csepelen, a Jedlik Ányos Gimnáziumban tanult még az 1940-es években, amelyet akkor a pannonhalmi bencés rend működtetett. „Amit elértem az életben, azt jórészt a bencéseknek köszönhetem. Támogattak, segítettek és biztattak. Sokkal jobban bíztak bennem, mint én saját magamban” – mesélte meghatottan. Vályi Hugó szerzetes bátorította, hogy érettségi után jelentkezzen a műegyetemre. Így lett – ahogy ő fogalmaz – munkásgyerekből villamosmérnök. „Nem volt mindegy nekik, hogy a tanítványaik, mire viszik az életben. Nem csak csodálatos tanárok voltak, hanem annál sokkal többek, lelkipásztorok.”

Fotó: Mohai Balázs
A képen: Nagy Ferenc

A fotótárlat november 11-ig, Szent Márton napjáig látogatható, előre meghirdetett időpontokban.

A Pannonhalmi Főapátság március 21-i ünnepéhez és az éves tematikus kulturális évadjaihoz szervezesen hozzátartozik, hogy ilyenkor a könyvtár gyűjteményéből is nyílik kiállítás. A Bazilika 800 évben két tárlatot tekinthetnek meg a látogatók a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban. Az első: Quam dilecta tabernacula tua… Milyen kedves a te hajlékod… (Zsolt 84,2) a templom képét és a templomszentelés rítusát mutatja be, Pannonhalmán őrzött különleges dokumentumok tükrében. Pergamenkódex-fragmentumon, pergamenkódexen és nyomtatott könyveken keresztül jutunk a mennyei Jeruzsálemtől a pannonhalmi bazilikáig.

A második tárlat: A monostor minden vagyonát úgy tekintse, min az oltár szent edényét (RB 31,10) című tárlat a pannonhalmi könyvgyűjtemény rekonstruálására és megőrzésére irányuló, az állagmegóvással és restaurálással kapcsolatos magas szintű szakmai munkáját mutatja be a Főapátságnak.

A könyvtári kiállítások 2025. március 21-ig láthatók.