Orgonaritkaság Pannonhalmán

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította meg a Pannonhalmi Főapátság. A restaurált hangszert Szent Benedek ünnepén, 2024. március 21-én mutatták be, és áldotta meg Hortobágyi T. Cirill főapát. A több mint 300 éves, Martin Zorkovsky-orgonát a főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet.

A pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött. Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be – szintén a könyvtárban – a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult – mondta el Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

Fotó: Mohai Balázs

A Martin Zorkovsky-orgonát Kiss Zsolt a 800 éves pannonhalmi bazilika karnagya mutatta be. Mint mondta, Homolya Dávid orgonaszakértő szeme már az első feltáráskor megakadt a hangszeren. A kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a hangszer építőjének kilétét. Kiderült, hogy az orgona a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky munkája. Ahogy azt is sikerült megállapítani, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebbje.

Az orgona azonban nem csak több mint 300 éves kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 Hz-re hangolt. A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani. Igaz akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.

Fotó: Mohai Balázs

A hangszert Hortobágyi T. Cirill főapát áldotta meg. „Istenünk te arra hívtál meg bennünket, hogy a szív örömében szolgáljunk Neked. Ezért a zenében hangszereink is a Te dicsőségedre szólalnak meg. Szolgáddal, Mózessel harsonákat készíttettél, hogy az áldozat bemutatásánál azok zengjenek. A választott nép fuvola és hárfa kísérettel énekelte dicsőtő énekeit. Amikor pedig szent fiad emberré lett, Ő adta ajkunkra azt a dicsérő éneket, ami az égi hajlékban öröktől fogva cseng. Az apostol figyelmeztet bennünket, hogy egész évben énekeljünk és ujjongjunk Neked. Ebben az ünnepi órában arra kérünk, áldd meg ezt az orgonát, hogy dicsőségedre szólaljon meg, és szívünket Hozzád emelje” – mondta Cirill atya. Majd hozzátette: „Ahogy a sok síp hangja eggyé válik, úgy forrjunk össze eggyé mi is, egyházad tagjai a kölcsönös szeretetben, a testvéri együttlétben, és így angyalaiddal és szentjeiddel is egy legyünk dicsőséged örök magasztalásában.”

Fotó: Mohai Balázs

Az ünnepségen Kiss Zsolt orgonaművész bemutatta a barokk hangszer különleges hangzásvilágát is, amelyet hamarosan a nagyközönség is megtapasztalhat. A Főapátsági-orgonahangverseny-sorozat részeként 2024. május 18-án az Orgonák Éjszakáján tartott koncerten szólal meg a hangszer a könyvtárban. Az alkalom igazi kuriózumnak ígérkezik, hisz a hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona. Ez utóbbi restaurálásába is belefogott ugyanis a főapátság, és reményeik szerint az 1770-es évekbeli hangszer már bemutatkozhat az Orgonák Éjszakáján.

A Főapátsági orgonahangverseny-sorozat alkalmai ide kattintva megtekinthetők.