Orgonahangverseny a Zene Világnapja alkalmából-

„In memorian Koloss István” emlékkoncert

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika
Időpont: 2020.10.02. péntek, 19:00

Koloss István zeneszerző és orgonaművész halálának 10. évfordulója kapcsán bemutatott zeneszerzői portré. A 20. századi magyar egyházzene egyik legmeghatározóbb alakja volt, évtizedeken át, egészen haláláig a budapesti Szent István-bazilika orgonistájaként szolgált. Tíz évvel ezelőtt, fehérvasárnap adta vissza lelkét Teremtőjének.
Nemcsak mint orgonista, de mint zeneszerző is jelentős örökséget hagyott ránk, főként egyházi kompozíciói, kiemelten kórusművei által. Koloss a Boldog Apor Vilmos emlékére komponált miséjében természetes finomsággal ötvözi a magyar zeneszerzési hagyományt a 20. századi francia zene eszköztárával, létrehozva semmivel össze nem téveszthető sajátos stílusát.

Közreműködnek:
Szotyori Nagy Gábor orgonaművész
Koloss Krisztina csellóművész
Szakács Ildikó énekművész

Műsor:
Koloss István: Réflexions
1. Magányos vívódás
2. Szomorú bölcsődal
3. Mozaikkép
4. Párbeszéd
5. Extázis
Koloss István: Gregorián vázlatok
Koloss István: Magyar Madonna
Liszt-Koloss: Funérailles
Koloss István: Elégia
Koloss István: Amor Sanctus (3 Himnusz)
Liszt F. – Koloss István: Bevezetés, Cantabile és Fúga

Szotyori Nagy Gábor orgonatanulmányait Koloss István orgonaművész-zeneszerzőnél kezdte, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Deák László orgonaművész irányításával folytatta.
Orgonaművész-tanári diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett 2011-ben. Tanárai: dr. Karasszon Dezső, dr. Jakab Hedvig és Kovács Szilárd voltak.
2011-ben a Debreceni Egyetem kiemelkedő előadóművészi tevékenységéért a Gulyás György díjjal tüntette ki. 2010/2011-ben a Magyar Köztársaság ösztöndíjasa.
2009-ben és 2010-ben Olaszországban Mondainoban illetve Salerno-Faianoban megrendezett nemzetközi orgonaversenyeken harmadik helyezést ért el, míg 2013-ban a világhírű toulousi nemzetközi orgonaversenyen a 75 résztvevő közül a középdöntőbe jutott. Számos kiváló professzor mesterkurzusán vett részt, mint például Christoph Bossert, Szatmáry Zsigmond és Bogányi Gergely.
Gyermekkora óta végez egyházzenei munkát, jelenleg a Belvárosi Szent Mihály Templom orgonaművésze, a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom korrepetitora és állandó helyettes orgonistája, emellett a Kispest-Központi Református Egyházközség orgonaművésze.
Rendszeres koncerttevékenységet folytat Magyarországon és külföldön egyaránt.
Külföldi szerepléseinek helyszínei voltak: Ausztria, Németország, Franciaország, Olaszország, Svájc, Lettország, Dánia, Lengyelország és Erdély.
Repertoárján a kora barokk szerzőktől a kortárs zenéig szinte minden fontosabb mű megtalálható.
2011-ben a Liszt bicentenárium alkalmából Liszt Ferenc összes orgonaművét és átiratát előadta egy 13 koncertből álló országos turné keretében.
2020-ban F. Mendelssohn legjelentősebb orgonaműveit illetve egykori mestere Koloss István jelentős kompozícióit szólaltatja meg koncertsorozatok keretében

 

Koloss Krisztina édesapja Koloss István orgonaművész – zeneszerző. 1995-ben kezdte meg tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Csurgay István professzor osztályában.
1997 és 1999 között Mag. Stefan Kropfitsch meghívására az ausztriai Joseph Haydn Főiskolán tanul, majd 2001-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Budapesti Zeneakadémián. Részt vett Onczay Csaba és M. Rostropovich mesterkurzusain, valamint számos zenekar tagjaként turnézott Európa szerte. Játszott az Óbudai Danubia Szimfónikus Zenekarban, a Dohnányi Ernő Szimfónikus Zenekarban, a bécsi Pro Arte Orchesterben, a Wiener Jeunesse Orchesterben, majd 1999-től a Budapesti Strauss Zenekarban és a Matáv Szimfónikus Zenekarban.
Édesapjával rendszeresen koncertezett Európa szerte, számos nagy sikerű hangversenyt adtak Genfben, Stuttgartban, Bécsben és természetesen Budapesten. Európán kívül a világ számos országban járt már csellójával, többek között Svájcban, Oroszországban, Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben.
Komolyzenei tevékenységén túlmenően a hazai könnyűzenei életnek is ismert szereplője, a Monte Carlo Orchestra mellett játékát Auth Csilla, Edvin Marton, Havasi Balázs és a Bon-Bon Együttes lemezein is hallhatják.

 

 

 

Szakács Ildikó első tanára Adrigán Judit volt a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2007-ben kitüntetéssel végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-tanár szakán Pászthy Júliánál és Mazalin Wandánál. Tagja a Bel Canto Operatársulatnak, ahol ismert operák keresztmetszeteiben énekel főszerepeket. Számos európai országban (Anglia, Franciaország, Lengyelország, Németország, Szlovákia) és a tengerentúlon (Kanada, Amerikai Egyesült Államok) is vendégszerepelt. 2007 őszén a New York-i Carnegie Hall Weill Recital Halljában adott szólóestet a La Gesse Foundation szervezésében Muszorgszkij és Argento műveiből. 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is elnyerte a Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjat. 2011-ben döntőbe jutott a szegedi Armel operaversenyen, amelynek köszönhetően több alkalommal is énekelte Gilda szerepét a pilseni operaház Rigoletto-előadásain Alföldi Róbert rendezésében.
2012 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese.
Főbb szerepei: Gara Mária (Hunyadi László), az Éj királynője (A varázsfuvola), Konstanze (Szöktetés a szerájból), Gilda (Rigoletto), Adina (Szerelmi bájital), Adél (A denevér), Frasquita (Carmen), Rosita (Don Cristóbal), Szolgálólány (Az árnyék nélküli asszony), továbbá Ligeti György Mysteries of the Macabre című műve. Zeneakadémistaként számtalan alkalommal közreműködött a konzervatóriumi mestere Adrigán Judit által alapított Budai Operatársulat koncertjein. 2005-ben a Budai Operatársulatból újjáalakult a Bel Canto Operatársulat, amelynek születésekor is jelen volt, és azóta is oszlopos tagja. Rengeteg operaelőadás és koncert szereplője.

 

A koncerten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
18:00 órától a szerzetesközösség esti imájára is szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A koncerten szájmaszk viselése kötelező. Megértésüket köszönjük!
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

További információ és regisztráció:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: péntek – vasárnap (+36 96) 570 191
E-mail: info@osb.hu